NaslovnaČitaoci pišuPOTOP U PROKUPLJU;Gde je nestalo 1,3 miliona evra za odbranu od poplava?

POTOP U PROKUPLJU;Gde je nestalo 1,3 miliona evra za odbranu od poplava?

Iako je Evropska unija donirala skoro 1, 3 miliona evra za uređenje reke Toplice kod romskog naselja Mala Guba u Prokuplju, kako ne bi došlo do plavljenja ovog naselja, pare su utrošene, a pre dva dana usled poplava ponovo su potopljene kuće.

Poplavljeni domovi FOTO: Privatna arhivaPoplavljeni domovi FOTO: Privatna arhiva

Potopljene su čak i dve novoizgrađene koje su donacija EU, a koje nisu ni useljene. Opet je potopljen i deo Liparske ulice, kao i domaćinstva u ulici Pane Đukić, koje su preko puta romskog naselja Mala Guba. Plavljenje tih kuća trebalo je da spreči upravo projekat koji je finansirala EU.

– Ništa nisu uradili. Voda se vratila odmah ispod bedema koji su napravili i potopila čak i ove nove kuće u koje niko nije ni stigao da se useli. Trebalo je da produže bedem i prošire korito reke – kazao nam je Bejteš Amzić, čija kuća je stradala usled poplave pre dva dana.

On dodaje da je voda preplavila isti teren u roku od petnaest minuta. Da je opet isto pokazuje i činjenica da je za 93 osobe napravljen privremeni prihvatni centar u sali Tehničke škole „15. maj“ gde su smeštena lica čije su kuće poplavljene.

Poplavljena naselja FOTO: Privatna arhivaPoplavljena naselja FOTO: Privatna arhiva

Ogorčeni su i stanovnici Liparske ulice, kao i ulice Pane Đukić, jer im se ponavlja priča od pre šest godina.

– Odmah smo znali da od toga nema ništa. Prvo su pričali da rade obe strane reke Toplice, a zatim samo onu koja je sa romske strane. Znali smo da nas to još više ugrožava, ali ko nas pita. Na kraju, opet smo svi prošli isto – kaže stanovnik Liparske ulice, koji je sa komšijama danas dolazio u Gradsku upravu kako bi ih podsetio na problem.

Projekat koji je finasirala EU je prava misterija. Trebalo je da bude završen prošle godine u ovo vreme, ali se, kako smo nezvanično saznali, tražilo produženje roka od godinu dana. Niko nikada nije video kako zapravo izgleda taj projekat, ko je izvođač radova, ko nadzorni organ.

Projekat finansirala EU FOTO: Privatna arhivaProjekat finansirala EU FOTO: Privatna arhiva

Ni u jednom tekstu na tu temu koji postoji na gradskom sajtu nema ni slova, a tabla koja je postavljena nema ni jednu informaicju, iako bi trebalo da na njoj budu generalije. Na kraju uz očito veliku muku, sve se navodno privelo kraju, ali u 12 kuća koje su napravljene niko nije stigao da se useli i čak je u dve prodrla voda.

– Ova poplava, na žalost izazvala je ogromnu sumnju da je taj novac bačen, odnosno da se oko toga sve vreme sve krije, da niko ne zna ko vodi projekat, gde su otišle pare, a kako je urađeno govori i podatak da ispada da ništa i nije urađeno, jer je situacija ista – kazao je predsednik Inicijativnog odbora Stranke slobode i pravde u Prokuplju Milomir Andrić.

Ono što je posebno zanimljivo je da se utrošen novac u sve radove ne slaže sa sumom koju su prokupački funkcioneri ranije javno objavili kao donaciju. Naime, na zvaničnom sajtu Grada Prokuplja  u poslednjem tekstu na ovu temu koji je objavljen 27. maja ove godine navodi se da je taj projekat finansirala EU sa 1.263 miliona evra, a 24. juna ove godine nakon što je krenula poplava lokalna samouprava se pohvalila da je dala 50 miliona dinara za čišćenje rečnog korita i izgradnju bedema na reci Toplici i Stražavačkom potoku koji se baš kod ovog naselju uliva u Toplicu.

Na naše pitanje gde je još 800.000 evra, na kraju smo dobili odgovor da je EU uložila 919.545 evra, a preduzeće Srbija vode 26,6 miliona dinara u ovaj projekat. Prostom računicom i nakon te ispravke utrošenog novca nedostaje oko 121.000 evra!

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
52PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site