NaslovnaVestiDruštvoPreduzetnucima stiže porez na naplatu, upozoravaju: kako da platimo, kad ne radimo

Preduzetnucima stiže porez na naplatu, upozoravaju: kako da platimo, kad ne radimo

Početkom iduće godine preduzećima stižu na naplatu porezi i doprinosi za minimalce, koje im je država isplatila proletos sa prvim talasom koronavirusa. Odlaganja plaćanja više nema, poručio je ministar finansija Siniša Mali. Usled brojnih protivepidemijskih mera, mnogim preduzetnicima drastično su umanjeni prihodi pa, tvrde, nemaju od čega da vrate državi i preti im, upozoravaju, zatvaranje.

Siniša Mali je odlučan – nema više odlaganja plaćanja poreza. Od 4. januara stižu na naplatu preduzećima kojima je država isplatila minimalce od aprila do jula ove godine kao pomoć zaposlenima, onda kada govorilo da ćemo ubrzo pobediti epidemiju.

Među najugroženijima, frizeri, poručuju – nisu zaradili, nemaju ni od čega da plate državi. Traže – ne odlaganje, već otpisivanje dela dugovanja.

„Nema šta da odlažemo, dokle da odlažemo? Kad je kraj korone, ne zna niko. Slušao sam ja ministra finansija koji je rekao da od toga nema ništa, ali mislim da država to treba da razmotri. U ovom poslu ima mnogo samohranih majki, ja ne mogu da vam prepričam šta mi dobijamo kao informacije od njih, do toga da ne mogu detetu da zamisle da kupe paketić za Novu godinu. E, dotle je došlo“, kaže predsednik Frizerskih klubova Srbije Bane Babić.

Od države, kažu, traže samo da ih puste da rade. Računica je, prema njihovim rečima, ovakva.

„Punjenje budžeta nije samo to što će frizeri platiti poreze i doprinose, puno robe se potroši, šamponi, farbe, hidrogeni, sve se to kupuje, to je PDV koji država dobija. Ako mi ne kupimo robu, pa ni ti od kojih kupujemo neće platiti PDV“, objašnjava Babić.

Poznavaoci tržišnih prilika upozoravaju da veći deo malih i srednjih preduzeća neće biti u mogućnosti da isplati ni redovne, a kamoli odložene obaveze prema državi. Zato – predlažu rešenje.

„Ja razumem da situacija uopšte nije laka, taj prihod je već planiran u budžetu. Međutim, mislim da u budžetu ima dosta prostora, pre svega, mislim da su budžetske rezerve negde oko 53 milijarde, što mislim da je jako puno novca za budžetske rezerve i zatim tu postoje neke druge stavke, kada bi se preusmerila sredstva, ne bi bilo nikakvih problema i ne bi se pojavile neke štete za društvo u celini u celoj sledećoj godini. Tako da su te mere koje izgledaju radikalno, kao što su bespovratna sredstva i sve ostalo – u ovakvoj situaciji opravdane“, smatra generalni direktor i vlasnik kompanije Gomex Goran Kovačević. 

U suprotnom, posle Nove godine, umesto ukrasa, na vratima mnogih preduzeća visiće katanci.

„Biče klasična tržišna situacija, oni koji rade u svojim lokalima, koji rade lično, koji imaju kontrolu troškova, koji su izgradili neko svoje ime, ti će uspeti da prežive, svi oni koji su tu negde na granici, koji nisu dobro organizovani, jednostavno tržište će ih pobrisati“, dodaje Kovačević.

Država je privredu i stanovništvo do sada pomogla sa oko šest milijardi evra. Na isplatu minimalne zarade ovog meseca mogu da računaju turističke agencije, ugostitelji i hotelijeri.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести