NaslovnaVestiRojters: Siromašne zemlje bi mogle da čekaju na vakcinu do 2024.godine

Rojters: Siromašne zemlje bi mogle da čekaju na vakcinu do 2024.godine

Globalni plan za isporuku vakcine protiv COVID-19 siromašnijim zemljama nalazi se pred „vrlo visokim“ rizikom od neuspeha, što potencijalno ostavlja zemlje s milijardama stanovnika širom sveta bez vakcine do 2024. godine, pokazuju interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid.

Program Svetske zdravstvene organizacije (SZO) COVAX glavna je svetska šema za vakcinaciju protiv koronavirusa u zemljama sa siromašnim i srednjim prihodima. Cilj je da se isporuče najmanje dve milijarde doza vakcina do kraja 2021. godine kako bi se pokrilo 20 odsto najugroženijih ljudi u 91 siromašnoj zemlji, uglavnom u Africi, Aziji i Latinskoj Americi.

Međutim, u internim dokumentima u koje je Reuters imao uvid, predlagači šeme kažu da se ovaj program suočava s nedostatkom sredstava, rizicima dostave i složenim ugovornim aranžmanima koji bi mogli da onemoguće postizanje postavljenih ciljeva.

„Rizik od neuspeha u uspostavljanju uspešnog programa COVAX vrlo je veliki“, piše u internom izveštaju za odbor saveza Gavi, kojeg čine vlade, farmaceutske kompanije, dobrotvorne organizacije i međunarodne organizacije koje organizuju globalne kampanje vakcinacije. Gavi zajedno sa SZO vodi COVAX program.

Jedan od ovih izveštaja, koji će biti na dnevnom redu sastanka Gavijevog odbora od 15. do 17. decembra, upozorava kako bi neuspeh ovog programa mogao da ostavi ljude u siromašnim zemljama bez pristupa vakcini protiv COVID-19 do 2024. godine.

Rizik od neuspeha veći je jer je šema sastavljena vrlo brzo, delujući na „neistraženom teritoriju“, navodi se u izveštaju.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести