NaslovnaVestiŠapičeva afera izbrisana kada je ušao u SNS

Šapičeva afera izbrisana kada je ušao u SNS

Krivična prijava koju je još 2018. godine podnela policija protiv predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića i njegovih saradnika zbog nelegalne gradnje, pravosnažno je odbačena samo nekoliko dana uoči spajanja njegove stranke sa SNS. Istovremeno, odbačena je i prijava porodice pokojnog beogradskog ugostitelja Amdija Alilija, koja je Šapića optužila da je na prevaru, za troduplo manju cenu od tržišne, kupio njegov lokal “Indeks 10” u Studentskom gradu, i to dok je nesrećni čovek bio na samrtničkoj postelji.

O ovom slučaju mediji su izveštavali još 2016. godine, kada je obajvljeno da je lokal brze hrane na ekskluzivnoj lokaciji ispred Studenajka na Novom Beoogradu, kupio, danas pokojni Šapićev rođeni ujak Rade Dedović, koji je potom počeo bespravno da ga širi i nadziđuje, iako za to nije imao adekvatnu dozvolu.

Naizgled obična kupoprodaja lokala u sekundi se pretvorila u najveću aferu na opšti Novi Beograd, posebno kada se u priču uključila i porodica prethodnog vlasnika lokala. Oni su tvrdili da je Šapić, preko svog ujaka, kupio lokal od preko sto kvadrata od bolesnog čoveka na samrti, za svega 30.000 evra.

Zanimljivo i simptomatično je to što odluka o odbacivanju prijava doneta samo nekoliko dana uoči Šapićevog svečanog saopštenja da se njegova stranka spaja sa vladajućom SNS, kao i da će on zasesti u fotelju potpredsednika te stranke.

Kako za novine “Nova” otkrivaju dobro obavešten izvor, prijave protiv njega su pune tri godine “čamile” u tužilaštvu.

“Prijava je najpre 2017. podneta Tužilaštvu za organizovani kriminal, ali se ono oglasilo nenadležnim za ovaj slučaj i predmet ustupilo Trećem osnovnom na postupanje. U međuvremenu, počelo je sa radom Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije VJT, a predmet je dodeljen zamenici tužioca Bojani Savović”, kazao je naš izvor iz tužilaštva.

Aleksandar Sapic
Aleksandar Šapić Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

On dodaje da su pored Šapića prijavom MUP bili obuhvaćeni i njegov pokojni ujak Rade Dedović, opštinski građevinski inspektor Nebojša Jovanović, šef opštinske službe izvršenja Vladan Čolović, kao in investitora Borice Maljević. Prijavom porodice nisu bili obuhvaćeni Čolović i Maljević, već je kao investitor označeno NN lice.

“Prijava je odbačena protiv svih izuzev protiv Borice Maljević, navodne investitorke, koju je nastavilo da goni Treće osnovno tužilasštvo. U međuvremenu, dok je prijava čamila u tužilaštvu, Dedović je uspeo da završi gradnju objketa, neuporedivo većeg od prethodnog”, kaže naš sagovornik i dodaje:

“Advokat poriodice je morao da šalje prigovor tužilaštvu i njihovoj zamenici Bojani Savović da počnu da se bave predmet, da bi odluka o odbacivanju usledila samo nekoliko dana uoči spajanja Šapićevog „Spasa“ i SNS. Odluku tužiteljke Savović potvrdila je i njena koleginica Snežana Đukić iz Apelacionog javnog tužilaštva koje je razmatralo prigovor”.

Inače, problemi sa nelegalnom gradnjom nekadašnje ćevabdžinice “Indeks 10”, usledili su nakon što ju je kupio Šapićev ujak. Posle samo nekoliko dana on je prijavio da je lokal teško oštećen u požaru i da mora da se ruši ili sanira kako ne bi ugrozio okolinu. Poziv vatrogascima, međutim, nikada nije evidentiran.

Sve dozvole za gradnju i popravku izavane su na ime na ime pokojnog bivšeg vlasnika, da bi ubrzo osvanuo novi, duplo veći objekat.

U maju 2017. godine, Sekretarijat za inspekcijske poslove Beograda podneo je prijavu nadležnom tuzilaštvu. Iz prestoničke uprave su tada poručivali da predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić mora u najkraćem roku da ukloni bespravni objekat.

On je međutim, do danas ostao tu, kraći za sprat, a u njegovom prostoru je kladionica.

Šapića nisu ni saslušali

Zamenica tužioca VJT Bojana Stevović nikada nije pozvala na saslušanje Šapića, što su advokati porodice Alili sve vreme osporavali. Ni njena koleginica Snežana Đukić nije videla ništa spurno u tom što Šapić nije ispitan iako se njegovo ime nalazi na prijavi.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести