NaslovnaVestiSedam kompanija iz Srbije POBEGLO JE PREKO NOĆI i SVI SU IMALI...

Sedam kompanija iz Srbije POBEGLO JE PREKO NOĆI i SVI SU IMALI ISTU TAKTIKU kako da odu, ostave dugove i da im NIKO NIŠTA NE MOŽE

Imamo i najnoviji primer kompanije koja je gotovo preko noći zatvorila lokale i radnike ostavila na ulici. Turski lanac pekara Simit Saraj, posle tri godine poslovanja stavio je ključ na sve objekte u Beogradu. Iza sebe je ostavio neisplaćene zarade i 15,2 miliona zvaničnog duga, koliko je kompanija u blokadi prema podacima Narodne banke Srbije.

Pre samo mesec dana, ključ u bravu je stavio i trgovinski lanac Home plus. Vlasnik je na ulici ostavio više od 100 radnika, lokali su zatvoreni preko noći, a zvanična blokada dostigla je više od 50 miliona dinara. Preko noći prethodno je nestalo još nekoliko firmi i sve su sa tržišta povučene na gotovo isti način – u najkraćem radnici su bez ikakvog obaveštenja jednostavno ostali bez posla.

 FOTO: PROFIMEDIA

Na cedilu i radnici i potrošači

Kompanija Home plus, koja prodaje kućne potrepštine, rekolo bi se da je radila kao „švajcarski sat“ do samog zatvaranja. Lokali po tržnim centrima i centralnim lokacijama po Srbiji, složni radnici… redovne plate. I sve to do odjednom. Pre mesec dana vlasnik je zatvorio sve lokale, a na cedilu su ostali i radnici i potrošači koji su poručili robu, platili je, i nisu je dobili.

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), račun firme je u blokadi od 30. oktobra, a ukupan iznos blokade je 55,3 miliona dinara.

Prema saznanjima „Blic Biznisa“ Home plus ima dugovanja i prema drugim firmama sa kojima je sarađivala. Reč je o firmama iz različitih oblasti koje potražuju i po više desetina hiljada evra.

Home plus radnjaFOTO: ZORAN ILIĆ / RAS SRBIJA
Home plus radnja

Pobegli preko noći

Kao bomba odjeknula je informacija da je ruska kompanija „Spilit“ napustila Srbiju i bez posla u dve fabrike na jugu i severu Srbije, ostavila oko 500 radnika.

Nekoliko dana, nakon zatvaranja fabrika u Vranju i Somboru, kao i ukupno 34 prodajna salona, od direktora nije bilo ni traga ni glasa, da bi se potom oglasio vlasnik Andrej Hodasevič.

Nefa nameštajFOTO: ZORAN ILIĆ / RAS SRBIJA
Nefa nameštaj

Radnicima i oštećenim kupcima obećao je isplatu dugova, što je i uradio, ali delatnost i proizvodnju nije zanovio. Vlasnik je kasnije tvrdio i da je oštećen za 200.000 evra, te da će se sa radnicima koji su uzimali robu razjasniti na sudu.

O zatvaranju preko Vajbera

Nemačkoj fabrici za preradu i konzerviranje ribe „Servfud“ u Smederevu, stavljen je katanac u novembru 2018, samo dve godine nakon otvaranja pogona u Srbiji. Desetak radnika je protestovalo ispred zaključane kapije tražeći objašnjenje jer im je, kako su tvrdili, preko vajber grupe saopšteno da je firma zatvorena.

Prethodno im se nije niko obratio, a ni na telefone bivših nadređenih se nije niko javljao. Iako je na početku rada najavljeno zaposlenje za čak 300 radnika, nemačka kompanija za dve i po godine uposlila je oko 60 radnika, a nesrećan kraj dočekalo je njih 25.

Ključ na 90 zlatara

Hrvatska firma „Gold exchange“ koja se bavi otkupom zlata, 2013. godine doslovno je preko noći zatvorila svih 90 zlatara u Srbiji, a 180 zaposlenih ostavila bez dve poslednje plate i doprinosa. Sve zlatare zatvorene su 12. septembra te godine, nepunih godinu dana nakon što su počele sa radom.

Zanimljivo je da je „Gold exchange“ prethodno po identičnom scenariju naprasno zatvorio zlatare u Bosni i Hercegovini, a radnike takođe ostavio bez plata i doprinosa. Usred noći su zatvorene poslovnice u Sarajevu, Zenici i Tuzli. Vlasnici ove firme bili su hrvatski državljani Kristijan Kopić i Gordan Skočilić.

Kopić, koji je u Srbiji imao udeo od 99 odsto vlasništva u Goldu, zapao je u probleme u našoj zemlji nakon što je Direkcija za mere i plemenite metale ustanovila da preduzeće ne ispunjava uslove za dobijanje znaka proizvođača predmeta od dragocenih metala.

Radnike o otkazu obavestili mejlom

I bugarski lanac prodavnica mobilnih telefona, opreme i tehnike „Hendi“ zatvorio svoje radnje širom Srbije – sve u jednom danu, ukupno oko 200 objekata. Oko 900 radnika, o otkazima, je obavestio elektronskom poštom.

"Hendi"FOTO: M.M. / RAS SRBIJA
„Hendi“

„Hendi“ je došao u Srbiju 5. marta 2007. godine, a 1. juna 2018. godine, radnici su dobili mejl da više nemaju posao, dok je na sajtu preduzeća istaknuto obaveštenje: „Poštovani kupci, saradnici i prijatelji, posle 10 godina poslovanja u Srbiji, obaveštavamo Vas da HENDI-TEL prestaje da radi. Želimo da vam se zahvalimo na decenijskom poverenju, saradnji i podršci“.

Posle vesti da je poznati lanac mobilnih telefona iznenada propao u Srbiji čulo se da je ista sudbina prethodno zatekla radnike i Bugarskoj i to u martu 2018. godine.

Leonardo

„Leonardo“, pogon italijanske fabrike za proizvodnju dela obuće, dospela je u žižu javnosti pre pola godine kada je oko 60 radnika sasvim slučajno saznalo da više nisu zaposleni i to nakon što je jedna radnica zatražila medicinsku pomoć. Plate su već kasnile i dugovanja prema njima su rasla.

Ipak, fabrika u Subotici ponovo je pokrenula proizvodnju i na posao se vratilo 33 radnika.

Ištvan Huđi, predsednik Saveza samostalnih sindikata u Subotici, rekao je nedavno za „Blic“ da je poslodavac ipak ispoštovao sve što je obećao. Sve zaostale zarade su radnicima isplaćene, još je jedino preostala isplata otpremnina onim radnicima koji se nisu vratili na posao.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести