NaslovnaVestiSELJACI BLOKIRALI SVE: Vučić ih otrovao, SADA SE DIGLI DA BRANE SVOJU...

SELJACI BLOKIRALI SVE: Vučić ih otrovao, SADA SE DIGLI DA BRANE SVOJU ZEMLJU

U valjevsku advokatsku kancelariju Sretena Đorđevića stigao je zvanični izveštaj analize uzoraka vode uzete kod istražnih bušotina broj 4 i 22 u Šušeokama i Lukavcu, kao i iz bunara Dragana Tadića, Cvetka Jovanovića i Radivoja Jovanovića koji žive u blizini ovih bušotina. Analize koje je radio Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, pokazale su da su ove vode opterećene nedozvoljenim koncentracijama, pre svega, bora, natrijuma i gvožđa. Bušotine 4 i 22 su nastale u okviru istraživanja nalazišta litijuma i bora u dolini Kolubare kompanije Balkan Litijum, koja se povukla sa ovog terena, i kompanije Euro litijum, čije su istražne radnje još u toku.

U izveštaju ove naučne laboratorije se jasno vidi da su količine bora u svim posmatranim uzorcima vode veće od 10 do 100 puta. Primera radi, granične vrednosti ovog elementa u pijaćoj vodi po standardima Evropske unije su 1.500 mikrograma po litru, a u bunarskoj vodi Dragana Tadića u Šušeoki izmerena je koncentracija bora od 7 322 mikrograma /L. U uzorku vode uzete iz bare pored bušotine broj 22 u Lukavcu koncentracija bore je 107 900 mikrograma/L, dok je koncentracija bora u vodi uzetoj pored bušotine br. 4 u Šušeoki 56 230 mikrograma/ L, što su vrednost i po nekoliko puta veće od dozvoljenih.

Prema usvojenim standardima voda u prirodi koja se klasira u vodu I kategorije ne sme imati koncentraciju bora veću od 300 mikrograma po litru, a voda najlošijeg kvaliteta, V kategorije, ima koncentraciju ovog elementa preko dve i po hiljade mikrograma po litru.

U uzorcima ovih voda nadjene su i nedozvoljene količine natrijuma i gvožđa.

Dr Dragana Đorđević, naučni savetnika Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Beogradskog univerziteta, zamoljena da prokomentariše ove analize za N1, rekla je da je već u fazi istražnih radova napravljena nepopravljiva šteta za prirodno okruženje, a da nam se „zamazuju oči“ pričama o ekološkim i zelenim rudnicima.

„Ja nisam biolog ja sam hemičar, te mogu samo da tvrdim čega sve ima u proveravanim uzorcima vode. Ali, ono što iz iskustva znam da i u Jadru cure bušotine u kojima imaju te i veće količine bora, negde čak i manje, i ima dosta natrijuma i da se sve suši oko tih bušotina, ništa ne uspeva. Njiva koja je plodna, koja buja, ima bušotine i oko bušotina u prečniku negde oko 20 metara je sve prazno, ne raste ništa! U Jadru meštani stalno nalaze uginule srndaće“, rekla je Đorđević odgovarajući na pitanje N1 kako nepoželjni elementi utiču na živi svet, navodeći da u Jadru ima oko 500 bušotina, a u dolini Kolubare za sada oko 35.

Đorđević skreće pažnju na to da nam se pričaj priče o ekološkim rudnicima, a da je neporvaljiva šteta napravljena još u fazi istraživanja.

„Oni su dozvolili da te toksične vode, te rudničke vode koje se nalaze oko rudne stene da sada izlaze napolje. Znači, bušotine su neobezbeđene i kada oni odu te vode će nastaviti da izlaze. Jasno je da su oni napravili nepopravljeve štete u fazi istraživanja, a zamazuju nam oči pričom kako će biti ekološki i zeleni rudnici“, kaže dr Dragana Đorđev

 

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести