NaslovnaVestiSELJACI DANAS DIŽU USTANAK: PROTEST PROTIV VUČIĆA, NE DAMO DA NAM ZEMLJU...

SELJACI DANAS DIŽU USTANAK: PROTEST PROTIV VUČIĆA, NE DAMO DA NAM ZEMLJU OTIMA ANDREJ

Pozivamo pristalice Dveri i sve druge pravdoljubive građane da podržimo ugrožene poljoprivrednike na protestu u nedelju, 24. oktobra u 14 časova u Mrčajevcima.

Policajac otkrio da je pao dogovor Vučića i Hrkalovićke, a šta su dogovorili pogledajte OVDE.

Bezakonje u vezi sa oduzimanjem zemlje građanima duž trase novog autoputa Preljina-Pojate i oko aerodroma u Lađevcima prevršilo je svaku meru. Zato Srpski pokret Dveri podržava sutrašnji narodni protest u Mrčajevcima protiv ovakve politike lokalne i republičke vlasti. Pozivamo pristalice Dveri i sve druge pravdoljubive građane da podržimo ugrožene poljoprivrednike na protestu u nedelju, 24. oktobra u 14 časova u Mrčajevcima.

Problema je mnogo i to velikih, a vlast izbegava da ih rešava. Tražimo da hitno budu isplaćene nadoknade svim građanima kojima je do sada oduzeta zemlja duž Moravskog koridora. Smatramo da ove nadoknade treba da budu isplaćene i onim građanima koji nisu prihvatili predloženu visinu nadoknade i žele da pravdu potraže na sudu. Neka im država odmah isplati onu cenu koju je sama ponudila, a ako sud odredi da je ta cena nepravična onda će država morati da izvrši dodatne isplate na osnovu sudske presude. Međutim, krajnje je nepravedno da se ovi sudski postupci stalno odlažu, a posebno što je razlog tome najčešće neodazivanje državnih službenika na ročišta, što je pritisak na građane da prihvate ponuđene cene i ne ulaze u neizvestan sudski postupak bez kraja. Takođe, lokalna samouprava i država su dužne da isplate svu štetu koju su poljoprivrednici imali na svojim imanjima na kojima su posejali različite useve a mašine izvođača radova na autoputu bez ikakve najave ušle u posed i sve uništile pre nego što je rod ubran, a da seljacima nikada nije nagovešteno kada tačno kreću radovi na autoputu i do kada mogu raditi na njivama.

Posebno problematično pitanje su tzv. deponije, pozajmišta i izvorišta koja takođe služe kao osnov za oduzimanje zemlje, a ne pripadaju trasi novog autoputa. Zašto se oduzima zemlja koja može biti zakupljena od strane države i vraćena vlasnicima nakon završetka izgradnje autoputa? Da li će ovi posedi biti korišćeni za eksploataciju peska i šljunka za potrebe autoputa? Da li će ove atraktivne lokacije potom biti preinačene u građevinsko zemljište i biti korišćene za izgradnju duž autoputa? Da li je samim tim sadašnja visina nadoknade za ovu zemlju pravična ili neko pljačka seljake na ovom oduzimanju zemlje i priprema teren za režimske investitore? U tom slučaju, obračunajte zemljoposednicima tu buduću a ne sadašnju vrednost ovog zemljišta. Takođe, insistiramo da grad Čačak hitno donese rešenja o vraćanju oduzete zemlje za sve one parcele za koje je gradonačelnik Čačka Milun Todorović obećao da će biti izuzete od oduzimanja za deponije, pozajmišta i izvorišta koja su prebačena na drugu lokaciju, jer ova oduzeta zemlja još uvek nije prevedena nazad na stare vlasnike. Sve su to razlozi zašto podržavamo sutrašnji protest u Mrčajevcima.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
52PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site