NaslovnaVestiŠOK! MINISTAR SE NALAZI U STANU NAJOPASNIJE MAFIJE

ŠOK! MINISTAR SE NALAZI U STANU NAJOPASNIJE MAFIJE

Pišu: Stevan Dojčinović i Pavle Petrović, KRIK

Krajem leta 2002. na Veselina Božovića, mafijaša iz Bijelog Polja, pucali su članovi rakovičkog klana dok je vozio svoj džip u beogradskom naselju Žarkovo. Njegova žena i sin, koji su se vozili u automobilu ispred njegovog, takođe su pogođeni iz kalašnjikova. Tom prilikom povređene su i dve prolaznice.

Ranjeni Božović odmah je prebačen u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije i delovalo je da će preživeti.

Ono što Božović nije znao jeste da je i Dušan Spasojević, lider zloglasnog zemunskog klana, tada najjače kriminalne organizacije u zemlji, iz nepoznatih razloga priželjkivao njegovu smrt – ispričao je pred sudom član ove grupe Dejan Milenković Bagzi četiri godine nakon ovog događaja.

Zlatibor Lončar, tada tridesetogodišnji lekar Urgentnog centra, umesto da pomogne Božoviću, ubrizgao mu je nešto u infuziju od čega je navodno preminuo, objasnio je Bagzi.Tekst je nastao u saradnji za novinarskom mrežom Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Rad na priči pomogle su i uplate čitalaca sajta KRIK.

Nagrada za pomoć kriminalnom klanu bio je stan koji mu je Spasojević kupio, ispričao je Bagzi.

Drugi član zemunaca, Miladin Suvajdžić, koji je poput Bagzija postao svedok saradnik, potvrdio je informaciju da je Lončar dobio stan. Suvajdžić je za zemunsku grupu kupovao „štekove“ – stanove koje su koristili za skrivanje droge i oružja, ali i nekretnine za potkupljivanje onih koji su radili za klan.

Bagzi i Suvajdžić ove tvrdnje izneli su 2004. i 2006, tokom suđenja zemunskom klanu za ubistvo premijera Zorana Đinđića i druge zločine. Za vreme policijske akcije Sablja 2003. godine, ovaj zloglasni kriminalni klan je razbijen, a njegove vođe ubijene su u beogradskom predgrađu Meljak.

Deset godina kasnije Lončar je postao moćna figura srpske politike. Imenovan je na mesto ministra zdravlja, kao osoba od poverenja premijera Aleksandra Vučića. Nakon svedočenja zemunaca, Lončar je negirao da je učestvovao u ubistvu. Policija protiv njega nikada nije podnela krivičnu prijavu.

Dokumenta do kojih su došli novinari KRIK-a podudaraju se sa Suvajdžićevim i Bagzijevim svedočenjem. Novinari su pronašli dokaz da je Lončar, svega deset dana nakon smrti Božovića, kupio stan od člana zemunskog klana.

Stan

Stan u 61. bloku na Novom Beogradu, u Ulici doktora Ivana Ribara, bio je u vlasništvu Jelene Kalinić, supruge jednog od najokrutnijih članova zemunske grupe Sretka Kalinića. Kalinić, poznat kao Zver, vršio je likvidacije za kriminalnu grupu, a svoje žrtve prebijao, mučio ih strujom i bio je efikasan u uklanjanju leševa.

Nekretninu veličine 57 metara kvadratnih, Jelena Kalinić kupila je u aprilu 2001. Nakon nešto više od godinu dana, u septembru 2002, potpisala je kupoprodajni ugovor sa Lončarom.

Lončar je, prema ugovoru čiju kopiju poseduje KRIK, Kalinićevoj supruzi platio 1,8 miliona dinara za stan (tadašnjih 30.000 evra). Na osnovu javno dostupnih podataka, međutim, nije moguće utvrditi da li je novac ikada isplaćen. Lončar je devet meseci kasnije stan prodao za 50.000 evra, ispričali su ljudi koji su ga od njega kupili.

Današnji vlasnici stana, koji su razgovarali sa novinarom KRIK-a i insistirali da se njihova imena ne spomenu u tekstu, rekli su da su za stan saznali preko oglasa. Novac su isplatili direktno Lončaru.

Zlatibor Lončar nije pristao na intervju sa novinarima KRIK-a u kojem bi objasnio svoje veze sa zemunskim klanom.

Injekcija

Članovi zemunskog klana svedočili su da su vođe kriminalne organizacije bile bliske nekolicini lekara Urgentnog centra. Njih su podmićivali da rade za kriminalnu grupu kada im je bila potrebna pomoć u bolnici, piše u svedočenjima čije kopije poseduje KRIK.

Suvajdžić je pred sudom ispričao da je Spasojević poslušne lekare čašćavao nekretninama. Setio se da je jedan od stanova kupljen u novobeogradskim blokovima, ali je pogrešio broj bloka.

„Kupovao je stanove svojim ljudima. Kupovao je nekim doktorima… Doktor Lončar sa Urgentnog centra. On je dobio stan koji je pre bio stan od Sretka Kalinića na Novom Beogradu na bloku 60“, rekao je Suvajdžić.

Bagzi, koji je bio blizak Spasojeviću pred sudom je izneo iste tvrdnje. Rekao je da je Lončar učestvovao u ubistvima, kao i da je redovno posećivao sedište klana u Šilerovoj ulici u Zemunu.

„Svaki drugi dan je bio kod nas u Šilerovoj, dolazio tamo, čak je učestvovao u nekim ubistvima doktor Lončar i on mu je za to i poklonio taj stan u bloku 61“, rekao je Bagzi.

Pred sudom je Bagzi izjavio da je Lončar pomogao u likvidaciji Veselina Božovića. Svedočio je i da je drugi lekar, Miroslav Risović, takođe radio za zemunski klan.

„(Božović) je preživeo tada i doktor Lončar je došao kod Dušana. Dušan je, zbog kog razloga ne znam, to naredio (ubistvo Božovića). Ja sam bio tu kada je prvo rekao Risoviću da uradi to, a Risović se bio nešto predomišljao – sad će za tri sata, za dva sata, pa će onda kasnije. I onda je doktor Lončar došao i rekao da je on to završio… U Urgentnom centru, da mu je on ubrizgao neku injekciju, nešto u infuziju i da je on to završio“, ispričao je Bagzi.

Kriminalni saradnici

Zlatibor Lončar je još jedan Vučićev saradnik koji se povezuje sa korupcijom i organizovanim kriminalom. Prošle godine KRIK je objavio snimke sastanaka ministra spoljnih poslova Ivice Dačića sa Rodoljubom Radulovićem, kriminalcem koji je osuđen za međunarodni šverc kokaina. Vučićev štićenik, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, povezan je sa luksuznim apartmanima u Bugarskoj vrednim oko pet miliona evra. Apartmane je kupio od Srđana Dabića, predstavnika „Lukoila“ koji je učestvovao u koruptivnoj privatizaciji „Beopetrolovih“ pumpi u Srbiji.

Risović je napustio Srbiju posle akcije Sablja i otišao u Kanadu. Novinari KRIK-a nisu uspeli da dođu do njega.

Jedan od policajaca koji je radio na ovom slučaju i koji iz straha od osvete ne želi da otkrije svoje ime, rekao je novinarima KRIK-a da nije bilo moguće procesuirati lekare samo na osnovu svedočenja kriminalaca, budući da nije bilo drugih dokaza.

Lončar je u izjavi za RTS pre deset godina priznao da je saslušan u policiji, ali je negirao bilo kakvu umešanost u ubistvo.

Supruga brani narko kartel

Ministrova supruga, advokatica Vesna Lončar, branila je članove kriminalne grupe Darka Šarića u postupku za šverc kokaina u Specijalnom sudu. Angažovala su je dva člana narko-kartela – Darko Tošić i Nenad Novaković. Zastupala je i poznatog kriminalca Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam u postupku za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića. Ona je advokatica i Andreju Vućiću, bratu premijera Srbije, i Predragu Malom, bratu gradonačelnika Beograda Siniše Malog, u suđenju žandarmima koji su ovu dvojicu fizički napali tokom Parade ponosa. Predsednica je nadzornog odbora Pošte Srbije.

Zlatibor i Vesna Lončar poseduju dupleks od 75 metara kvadratnih u centru Beograda, prema podacima iz katastra. Stan su za 180.000 evra kupili 2009. godine, piše u ugovoru do kojeg su došli novinari KRIK-a. Vesna je vlasnica i stana od 82 kvadrata na Novom Beogradu koji je dobila na poklon od bivšeg supruga.

 

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести