NaslovnaVestiPolitikaSSP Kuršumlija: Sarčević ministar za banjski turizam

SSP Kuršumlija: Sarčević ministar za banjski turizam

Poseta ministra prosvete osnovnoj školi „Miloje Zakić“ u Kuršumliji

Ministar prosvete Mladen Šarčević je prvog dana polaganja male mature 17.6.2020.godine kako je medijski propraćeno obišao škole u Prokuplju.
Iznenadno i bez najave za medije ministar je 2. dana testiranja đaka- 18.06.2020. god. posetio OŠ „Miloje Zakić“ u Kuršumliji. Obišao je jednu učionicu gde su đaci imali test iz matematike i to u pratnji predsednika opštine Vidića, predsednika Skupštine – Lovića i direktora ugostiteljskog preduzeća ad „Planinka“ a predsednika OO SNS Radovana Raičevića Raše. Ni jednog trenutka nije izrazio želju da se sastane sa zaposlenima , jer ga to izgleda nije zanimalo. Sve je pratila lokalna „TVK“ jer samo su oni bili obavešteni , dok se poseta trebalo sakriti od ostalih medija .
Vezano za posetu ovoj školi – u kojoj je, moramo se podsetiti ministar prosvete dana 04.10.2019. g razrešio direktorku te škole Radicu Jović na zakonit i opravdan način – zbog prikrivanja i neprijavljivanja vršnjačkog nasilja koje se dogodilo u školi i gde se učenik 1. razreda –mali V.G. za dlaku spasao davljenja u vodi. (objavalj. – sajt ministarstva).
Članom 128. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano je da je Rešenje ministra kojim se direktor razrešava, konačno u upravnom postupku.

Na nečuven i nezakonit način – taj isti ministar je protivno zakonu iz oblasti obrazovanja, Ustavu i svim pozitivnim propisima vratio razrešenu direktorku (kadar SNS) na dužnost bez ikakvog pravnovaljanog akta. Ne treba ukazati naravno da je ministru i stručnoj službi ministarstva dobro znano da pitanje osnovanosti akta o razrešenju direktora može rešavati samo Upravni sud i to samo po eventualno podnetoj tužbi istom. Samo presudom tog suda se konačno rešava o sudbini razrešenog direktora. Znači, nikakav akt , dekret ili politička odluka ministra kojom je razrešenu direktorku vratio na funkciju, da nazovemo takvu odluku kako hoćemo, ako je uopšte i postojala pošto se krije od javnosti, isti nemaju pravni značaj i važnost, odn. takav akt je pravno nevažeći i čini tešku povredu gore navedenih propisa.

Naravno ovakav sraman čin ministra se morao sakriti od javnosti jer se nikada u istoriji obrazovanja naše države, još od vremena Dositeja Obradovića nije dogodilo da se razrešeni direktor zbog učinjene povrede zakona vrati ponovo na tu dužnost. Naravno to isto važi i kada je u pitanje kandidatura jednom razrešenog direktora ponovno za istu funkciju. Jednom razrešeni direktor se nikada nije i ne može ponovo izabrati na dužnost direktora . Sve je to bilo dobro znano ovom ministru.
OŠ „Miloje Zakić“ je nedavno raspisala konkurs za direktora škole.
Da sve bude u stilu najbolje Nušićeve komedije – na isti se prijavila kao kandidat razrešena direktorka škole Radica Jović , misleći valjda da kada je jednom izvršena prevara i obmana to može ponoviti , i da kao razrešeni direktor može ponovo da se kandiduje za tu funkciju.- i to bez ikakvog stida i srama.
I pored činjenice da je načinio sraman potez i na nezakonit način vratio razrešenu direktorku, i da mu to bude razlog da uvek i u širokom luku zaobilazi i Kuršumliju i navedenu školu, desilo se neviđeno čudo – da se ministar vrati na mesto „izvršenog pravnog zločina“ i da izgleda pruži punu političku pomoć razrešenoj direktorki – da svojom posetom pojača i opravda, moram naglasiti – verovatni ponovni i nezakoniti njen izbor za drugi mandat .
Prenebregao je činjenicu da se na konkurs prijavila i časna i veoma profesionalna nastavnica srpskog jezika , kao protivkandidat na tom konkursu. Pa , bio je valjda red i prilika – zbog konkursa koji je u toku , da odvoji kraće vreme da se upozna sa tom kandidatkinjom i njenim kvalifikacijama i profesionalnim radom.
Ali, u pitanju je nešto drugo. Ministar je , kako je sam naveo došao u nekakvu radnu posetu i razgovor sa rukovodstvom opštine – i uzgred došao u školu. . Postavlja se pitanje kakva je to radna poseta političarima i nakon toga nekakva uzgredna poseta kvalifikacionom ispitu u OŠ „Miloje Zakić“ gde dolazi u posetu sa najvećim političkim vrhom i jednim lokalnim moćnikom Radovanom Raičevićem, sada u ulozi predsednika SNS. Pa , nije se valjda u školi odvijala nekakva politička tribina, skup ili završna izborna konvencija pa da se pojavi sa političarima pred učenicima na početku testa i da se isti zaplaše od te političke bulumente .
Zna se, svako političko delovanje i uticaji su zakonom iz oblasti obrazovanja strogo zabranjeni, nisu dozvoljeni.
Pa, gospodine ministre, ti u kog su se u Vladi Srbije kleli kao velikog reformatora i inovatora nisi samo ti posećivao ovu školu i druge škole sa teritorije našeg grada.
Treba se prisetiti prethodnih ministara koji su posećivali OŠ „Miloje Zakić“ .
Navodim posetu jednog od ranijih ministara.

Ministar koji je radio na istinskoj reformi obrazovanja – dr Verbić kada je došao u posetu OŠ „Miloje Zakić“ zanimao ga je samo pravni status i položaj nastavnika i poboljšanje uslova za još uspešnije obrazovanje učenika, poseta bez ikavih primesa politike. Nije mu bilo teško i da ode u izdvojeno odeljenje škole u Merćez – u posetu jedinom đaku te škole , maloj Anđeli. Želeo je da usamljenoj maloj Anđeli pruži svu pomoć i podršku, i pri tom joj uz mnoge druge poklone uručio i novi lap-top. Motiv jednog takvog ministra je bila samo briga za učenike i nastavnike i poboljšanje njihovog položaja .
Ni jednog trenutka ga nije zanimao položaj i status direktora, za razliku od sadašnjeg ministra koji je došao prvenstveno – da njegovim prisustvom školi u pratnji političkog aktiva opštine konačno reši i stavi „ad acta“ pitanje ponovnog izbora razrešene direktorke na tu funkciju .
Ministru Šarčeviću – postavlja ti se pitanje da li postoji bar nešto od savesti, državničke profesionalnosti i poštovanja moralnih normi, kada ste se usudili da dođete u posetu i date podršku razrešenoj direktorki .i njenoj kandidaturi ?
Zar se niste možda zabrinuli i zapitali šta se dešava, kako je mali đak prvak V.G. –nad kojim je izvršeno nasilje u školi , kako je njegovoj majci. Kakav je bio dalji razvoj događaja i odnos škole i rukovodstva prema njima. Ne , to ti nije uopšte palo na pamet a trebalo je da se upoznaš baš sa njihovom situacijom – i kada rukovodstvo škole sa razrešenom direktorkom i psihološko – pedagoškom službom vodi jednu osvetničku politiku i osvetnički odnos i dodeljuju malom V.G. takve negativne epitete – najneposlušnijeg, najnemirnijeg deteta – i kog su prijavili Centru za socijalni rad za preduzimanje posebnih mera socijalnog nadzora nad tim prvačetom. U pitanju je za njih izgleda jedna ogromna „društvena opasnost“ nastala ponašanjem i delovanjem jednog samo krhkog i nejakog đaka prvaka . Alal vera za struku , znanje , etiku i moral takvih tzv. „stručnjaka“ u odnosu prema jednom detetu. Nije im to prvi put, moram to da naglasim. O kršenju učeničkih- dečjih prava u ovoj školi sa njihove strane – drugom prilikom .
Postavlja se pitanje koji su razlozi naveli ministra da usred kvalifikacionog ispita tokom posete Kuršumliji obavi radnu posetu gazda Raši, predsedniku SNS i njegovim političkim poltronima koji svoju političku aktivnost u opštini podređuju samo njemu i njegovom preduzeću , a ne interesima građana Kuršumlije .
Pitanje za ministra je -zašto ni jednog trenutka nije reagovao i postupio po više podnetih prijava i upozorenja njemu lično dostavljenim –o izvršenoj otimačini i pljački školske imovine ove škole od strane baš tog Raše i njegovog preduzeća. Kako to da je sprečeno utvrđivanje odgovornosti razrešene direktorke zbog nezakonitog ustupanja školske imovine –školskog dvorišta preduzeću „Planinka“ na kojoj je izgrađen teniski teren za njihove goste .
Dobro je ministru poznata i krađa objekta škole u Spancu od strane navedenog preduzeća, o čemu je bilo reči čak i u Skupštini Srbije. Na sva ova upozorenja i dokaze ministar nije reagovao. Ali je zato našao način da prilikom svoje posete svu svoju pažnju posveti, kako je za „TVK“ naveo pospešivanju i razvoju turizma Kuršumlije i preduzeća „Planinka“ .
Verovatno je ova poseta osim unapredjenja Rašinog turizma imala za cilj i ojačavanje direktorskog kadra postavljenog od strane čelnika SNS grada , posebno direktorskog kadra u OŠ „Miloje Zakić“ kao nagradu zato što je ta razrešena- i sada samo bivša direktorka uspešno unapredila vršnjačko nasilje u školi, uspešno doprinela otimačini školske imovine, ugrožavanju prava učenika i mnogih drugih neregularnosti u školi, o čemu će biti reči drugom prilikom

Građani Kuršumlije se nakon ove posete ministra s gnušanjem pitaju da li je poseta bila uspešnija po pitanju unapređenja turizma našeg grada ili pitanju jačanja direktorskog kadra jedne škole postavljenog od strane političke garniture SNS.
Na ovom a verovatno i drugim primerima u Srbiji pokazalo se koliki je reformator i inovator ovaj ministar.

Zbog ovakvih „reformi“ g-dine Šarčeviću , nadamo se da u budućnosti više nećete biti ministar prosvete. Greške se mogu i ispraviti, ali jednom ukaljan obraz ne može više ostati čist .

Goran Stajković
član inicijativnog odbora Stranke slobode i pravde Kuršumlija

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести