NaslovnaVestiŠta je sve premijer Krivokapić uradio za samo dve nedelje

Šta je sve premijer Krivokapić uradio za samo dve nedelje

Uprkos skepsi i verovanju da će nova vlast biti ista kao i prethodna i da su obećanja o „demokratizaciji“ zemlje i pravljenju Luksemburga od nje prazne priče, deset dana po formiranju, Vlada Crne Gore na čelu sa Zdravkom Krivokapićem pokazala je da je itekako spremna i odlučna da se izbori sa ukorenjenom korupcijom, nepotizmom, nesposobnim funkcionerima, direktorima i spornim zakonima.

Ćirilica

Crnogorsko Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta promenilo je pismo na svom Fejsbuk profilu i sada je njegov naziv na ćirilici. Promena se dogodila samo tri dana pošto je nova ministarka Vesna Bratić preuzela funkciju posle izbora nove Vlade Crne Gore. Iako je ćirilica Ustavom Crne Gore navedena kao jedno od dva ravnopravna pisma, u zvaničnoj upotrebi je bila veoma retko.

Georgiev i Bećković

Posle skandalozne odluke bivšeg režima Mila Đukanovića da zabrani na 10 godina ulazak u Crnu Goru pevaču Vladu Georgievu, inače Novljaninu i književniku i akademiku Matiji Bećkoviću, premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će ukinuti zabranu ulaska u Crnu Goru pojedinim srpskim državljanima, uključujući Bećkovića i Georgieva.

“Krivokapić planira da ponišiti ovu odluku Mila Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista. Prethodno je neophodno da se proveri procedura, ali svakako želimo da naglasimo da raspoloženje za tako nešto postoji, kao i odlučnost da se takva zabrana poništi”, rečeno je za Nova.rs iz izvora bliskih premijeru.

Direktorka Kliničkog centra Crne Gore

VD direktorka Kliničkog centra Crne Gore dr Danijela Raonić, dobila je rešenje o razrešenju koje je na predlog ministarke zdravlja Vlada Crne Gore donela 10. decembra.

 

Nacionalno koordinaciono telo

Nova vlast rasformirala je Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti i formirala je Savet, nezavisno stručno telo, za sprovođenje aktivnosti na iskorenjivanju zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom kovid-19 na teritoriji Crne Gore. Predsednica tog tela je ministarka zdravlja Jelena Borovinić – Bojović.

RTCG

Radio televizija Crne Gore (RTCG) je zarobljen medij i hitno je potrebno da Skupština Crne Gore smeni njen Savet, ocenio je pre nekoliko dana Krivokapić, ali je naglasio da ona nije u nadležnosti Vlade Crne Gore.

“Mislim da Skupština treba što pre da zameni članova Saveta RTCG koji ne bi trebalo ponovo da budu politički eksponirani, pa da jedna uređivačka politika zameni drugu uređivačku politiku. Doći će jedna renomirana evropska kuća koja će da uredi RTCG, ne zbog Vlade nego zbog građana, jer oni plaćaju ono što emituje ta kuća”, rekao je Krivokapić.

Dritan i njegovi “razgovori”

Novoizabrani potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović šmekerski se obračunao sa nesposobnim i korumpiranim političarima i direktorima kojima je još ranije poručio “da će biti prva demokratska vlada u istoriji Crne Gore”.

 

Tako je već prvog radnog dana, otpustio direktora Uprave policije (UP), Veselina Veljovića, a potom se “dogovorio” i sa direktorom Agencije za nacionalnu bezbednost Dejanom Peruničićem da on više neće obavljati tu funkciju. U međuvremenu je “porazgovarao” i sa još nekolicinom direktora i funkcionera.

Zakon o slobodi veroispovesti

Za Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu možda najvažnija odluka crnogorske vlade je ova najnovija – usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u kom su izbrisani članovi vezani za imovinu verskih zajednica, a zbog čega je Srpska pravoslavna crkva mesecima organizovala proteste u Crnoj Gori.

Skupština Crne Gore je 27. decembra 2019. godine usvojila Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica i tom prilikom dogodio se presedan u parlamentarnom životu Crne Gore budući da su narodni poslanici, koji su se protivili usvajanju predloženog Zakona, uhapšeni i fizički uklonjeni iz zgrade Skupštine.

Nakon toga su usledili masovni protesti više stotina hiljada građana koji su trajali mesecima i za koje mnogi veruju da su bili instrument pada DPS-a Mila Đukanovića.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести