NaslovnaVestiŠta se krije iza puštanja: Darko Šarić više neće ni ići u...

Šta se krije iza puštanja: Darko Šarić više neće ni ići u zatvor

Darko Šarić, kome se sudi za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, od petka se nalazi u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, a po svemu sudeći, optuženi narko-bos iz Pljevalja se više neće vraćati u zatvor. Pretpostavlja se da će u slučaju Šarića doći do preinačenja zatvorske kazne u manju, čime bi optuženi već sa osam godina provedenih u pritvoru mogao da stekne pravo na uslovni otpust zbog odslužene dve trećine kazne.

Nakon što je Vrhovni kasacioni sud (VKS) pre nekoliko meseci oborio presudu protiv narko-bosa čija je kriminalna organizacija delovala u celom svetu, postalo je upitno da li će proces protiv Šarića posle 11 godina biti okončan. Šarić je iza rešetaka proveo sedam godina i devet meseci, a po svemu sudeći, time je odslužio polovinu kazne koja mu je izrečena 2018. godine.

“U slučaju da potvrde presudu Darku Šariću, kojom je osuđen na 15 godina zatvora, kroz godinu i po dana, on bi mogao da se nađe na slobodi jer je odslužio dve trećine kazne. U prilog mu ide činjenica da se vlastima dobrovoljno predao 2014. godine, te i dobro vladanje tokom boravka u pritvoru”, kaže izvor našeg lista i dodaje:

“Ipak, procene su i da bi nova presuda, nakon što Apelacioni sud u februaru otvori glavni pretres, mogla biti daleko blaža po Šariću, odnosno da će Šariću biti izrečena manja kazna, 12 do 13 godina. Time bi on već sada odslužio dve trećine kazne, nakon čega bi mogao da zatraži uslovni otpust i nađe se na slobodi”, dodaje izvor.

U slučaju šverca kokaina, za koje se sudi Šarići, dosad su donesene dve sudske odluke – na 20 i 15 godina zatvora, a interesantno je da su obe pale zbog proceduralnih grešaka, koje sud ne bi smeo da čini. Upravo zbog pomenutih grešaka suđenja su vraćana na sam početak, te zbog toga proces protiv Šarića traje punih 11 godina. I dok se kraj ne nazire, postavlja se pitanje kako je moguće da sud nakon toliko vremena nije uspeo da se izbori sa predmetom Šarić.

I dok se epilog suđenja za šverc narkotika ne nazire, uporedo sa njim, krajni ishod presude za pranje novca je takođe neizvestan. Šarić je u drugom postupku za pranje para osuđen na devet godina zatvora, a godinu I po dana se čeka da Apelacioni sud da konačni sud, odnosno potvrdi presudu ili je obori.

Takođe, vrlo je verovatno da će na kraju doći do izricanja jedinstvene kazne zatvora u slučajevima za šverc droge i pranje novca.

Spajanje kazni za dva procesa

Reč je o spajanju zatvorskih kazni i izračuvanju jedinstvene koju osuđeni mora da izdrži.

“Polovina raspona kazne dobija se tako što se vrši sabiranje minimuma i maksimuma propisane kazne i rezultat podeli sa dva”, navodi se u zakonu.

Suđenja Darku Šariću traju punih 11 godine, nakon što je 2010. godine podignuto više optužnica protiv njega. Ipak, na kraju se su svele na dve, a konačni epilozi suđenja su i dalje izvesni.

I dok su pripadnici Šarićeve grupe u svetu uveliko osuđeni zbog šverca narkotika, u Srbiji suđenje nije puno odmaklo od početka.

Predaja pod velom misterije

Procese protiv optuženog narko-bosa su obeležila brojna odlaganja iz različitih razloga, a advokatima su nebrojano puta izricane novčane kazne zbog nedolaženja. Tražena su izuzeća članova sudskog veća, te se procesima ne nazire kraj.

Odbrana optuženog narko-bosa je iscrpela svaki pravni lek u nameri da obori presude, što je i uspela. Šarić je u petak pušten u kućni pritvor, u vili u Lisičijem potoku.

Njegova predaja tog marta 2014. Godine odvijala se pod velom misterije. Sa aerodroma je sproveden u PU Beograd, gde mu je utvrđen identitet, a potom je upućen u Specijalni sud. Predaji, tada najtraženijeg, begunca prethodio je pregovarački proces, nakon što je Šarić preko advokata ponudio bezuslovnu predaju, a do danas nije poznato ko je tačno učestvovao u pregovorima i šta je tada dogovoreno.

Presuda za pranje novca još putuje

Interesantno je da je presuda Darku Šariću za pranje novca doneta još jula prošle godine, dok je devet meseci kasnije tek napisana. Ona je ove godine dostavljena Apelacionom sudu, međutim, pomenuti sud još uvek nije ništa zakazivao po pitanju tog slučaja.

 

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
52PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site