NaslovnaVestiStani, stani Ibar vodo

Stani, stani Ibar vodo

Dok se veći deo Srbije u ovim sušnim letnjim danima suočava sa nestašicom vode Kraljevčane brine kvalitet vode koju piju.

Fotografija: Privatna arhiva

Naime vodostaj Ibra je danima nizak, što nije čudno ako se uzme u obzir da je sušni deo godine i da je priliv vode u reku smanjen izgradnjom MHE na njenim pritokama uzvodno od Kraljeva. Ono što gradjane brine nije vodostaj već činjenica da je voda u Ibru crne odnosno tamno braon boje već nekoliko dana. Nadležni ili ćute ili neprirodnu boju Ibra pravdaju niskim vodostajem i taloženjem algi.
Da nije u pitanju nizak vodostaj postalo je jasno nakon pojave mrtvih riba u reci nedaleko od Mataruške Banje. Očigledno je da je ekosistem Ibra ugrožen ali i zdravlje Kraljevčana.
Šta je uzrok najnovijeg ekološkog incidenta možemo samo da nagađamo. Zagađivači su brojni. Da li je kao i u januaru ove godine u pitanju izlivanje jalovišta koja se nalaze u gornjem toku Ibra nedaleko od Leposavića?

Fotografija: Privatna arhiva

Fotografija: Privatna arhivNiko se godinama ne trudi da sanira ta jalovišta i spreči potencijalnu ekološku katastrofu.

Deo krivice za zagadjenost Ibra snose i gradjani koji žive uzvodno, uz reku koji Ibar koriste kao deponiju bacajući u njega velike količine otpada koji se zadržava u reci ali i na njenim obalama.
Na prijave Kraljevčana komunalna inspekcija ne reaguje!

Fotografija: Peivatna arhiva
Činjenica je da će ovakvo neodgovorno ponašanje nadležnih ali i pojedinaca dovesti do ekološke katastrofe i uništenja reke Ibar ali će i Kraljevo, grad od 100000 stanovnika ostaviti bez vode za piće.
Mi, iz Stranke slobode i pravde postavljamo pitanja:
– Ko zagađuje Ibar ovih dana? Da li će i kada nadležni da reaguju?
– Kada će napredna vlast iz čijih redova je i direktor Srbijavoda rešiti pitanje jalovišta u Leposaviću ali i divljih deponija koje se nalaze u gornjem toku Ibra?
– Ko će biti odgovoran za narušavanje zdravlja građana Kraljeva ukoliko voda zaista nije za piće?
Sve su uništili, zemlju, vazduh i vodu! Vreme je da reagujemo! Da ustanemo protiv bahatosti, bezobrazluka i laži i odbranimo našu reku i sve druge ugrožene reke u Srbiji.
Ibar ipak neće stati!

GrO SSP Kraljevo

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести