NaslovnaVestiSudstvo reklo NE Vučiću! Ishod glasanja za sudije šamar Vučiću

Sudstvo reklo NE Vučiću! Ishod glasanja za sudije šamar Vučiću

Ovogodišnji izbori za Visoki savet sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (DVT) pravo su iznenađenje za pravosuđe Srbije, jer su gotovo svi kandidati, a za koje je prethodnih meseci lobirala aktuelna vlast, „izvisili“. Po svemu sudeći, za tela koja su najbitnija za sudsku granu vlasti u našoj zemlji, izabrani su mahom ugledni pravnici, sa dugogodišnjim iskustvom, ali i oni, što je još bitnije, za koje režim nije lobirao – čime je jasno da će pravosuđe biti nešto nezavisnije od politike.

Opšte je poznato da vlast u svakoj sferi ima svoje miljenike, za koje pretenduje da se nađu na istaknutim mestima, pa tako situacija nije drugačija ni u pravosuđu. Proteklih meseci do javnosti u Srbiji dolazile su brojne informacija o uplitanju politike u izbor za DVT i VSS, pa smo tako imali situaciju i da je donedavni državni sekretar Ministarstva pravde, Radomir Ilić, uoči izbora za Državno veće tužilaca, obilazio srpska tužilaštva i lobirao za koga da se glasa.

Interesantno je da Iliću ova “metoda” vršenja pritiska nije pošla za rukom, pa od čak nekoliko kandidata za koje je vlast lobirala – izabran je samo jedan.

Ilić je, u mesecima pred izbore, obilazio beogradska tužilaštva i pokušavao da utiče na tužioce i njihove zamenike za koga da glasaju na predstojećim izborima za članove Državnog veća tužilaca. O ovome se svojevremeno oglašavalo i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, ističući da im svakodnevno pristižu informacije o pokušajima da se utiče na izbornu volju javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u postupku izbora za kandidate za izborne članove Državnog veća tužilaca iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

Sa druge strane, pre samo nekoliko dana sudije su iz svojih redova birale i članove za Visoki savet sudstva (VSS). Iako su i tu postojali izvesni pritisci od strane vlasti, najviše glasova dobile su najeminentnije sudije, koje iza sebe imaju višegodišnju karijeru.

Foto:Vesna Lalić

Između ostalog, prilikom ovih izbora situacija nije bila ni malo bolja u odnosu na izbore za DVT. Tako su, prema saznanjima portala Nova.rs iz pravosuđa, za pojedine kandidate lobirala čak i određena udruženja bliska aktuelnom režimu predsednika Aleksandra Vučića, međutim do njihovog izglasavanja nije došlo.

Predsednik suda o Vučiću

Da se pravosuđe u poslednje vreme, u svakom smislu, oslobađa od političkih pritisaka, jasno je bilo i nakon istupanja predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića, koji je otvoreno, u intervjuu za KRIK, govorio o stanju pravosuđa u Srbiji.

Foto: Vesna Lalić/Aleksandar Stepanović

Intervju Stepanovića izazvao je puno polemike u javnosti, a o njemu se oglasio i sam predsednik Vučić. Vučić je, očigledno bio izrevoltiran njegovim istupanjem u javnosti i kritikom na račun srpskih tužilaštava, kao i tvrdnjama da je predsednik Srbije svojim izjavama o Filipu Koraću i Dragoslavu Kosmajcu vršio svojevrstan pritisak na sud.

 

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

2 KOMENTARA

  1. Sta hocece da kazete da su predhodne sudije i tuzioci ,uzabrani od zute vlasti,bili posteni i ispravni i da su tu dosli po znanju i postenju?!Dajte ne budalite,takvih nema medju pravosudjem!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести