NaslovnaVestiSutra PROTEST ispred Skupštine zbog zakona kojim će legalno da vam se...

Sutra PROTEST ispred Skupštine zbog zakona kojim će legalno da vam se otme zemlja

Organizacije Eko straža, Zaštitimo Jadar i Rađevinu i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji pozvale su građane da dođu na protest zbog zakona koji je u direktnom interesu stranih ulagača, konkretno kompanije Rio Tinto.

Protest je podržalo više od 10 ekoloških organizacija.

„Zakonom o eksproprijaciji država može da vam uzme stan, kuću, njivu, poslovni objekat ili bilo koju drugu nepokretnost pod izgovorom da je površina pod nacionalnim interesom. U kriminogenoj državi to ostavlja velike mogućnosti za zloupotrebu, a prva i očekivana jeste eksproprijacija zemljišta u dolini Jadra i na drugim mestima gde je planirano otvaranje rudnika litijuma…Protest nije naš i biće još drugih grupa, pišemo vam zajedno samo zato što smo zajedno dogovorili da Vam uputimo poziv. Biće i drugih grupa i legitimno je da se pojave SVI građani koji hoće da zaustave uvođenje ovog zakona. Ali svesno smo da će se na skupu naći i prepoznatljiva politička lica iz opozicije, ovim se ograđujemo da je bilo šta urađeno u organizaciji sa njima, odgovaramo samo za sebe, jer vlast jedva čeka da nas poveže sve sa jednom od stranaka“, navodi se u pozivu ovih organizacija.

Na sutrašnji protest građane poziva i Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) koji čine Ne damo Jadar (Gornje Nedeljice), Marš s Kolubare (Valjevo), Suvoborska greda (Pranjani), Eko brigada Jagodina (Jagodina), Neko brine za Levač (Rekovac) i Zaštitimo Dobrinju i okolinu (Dobrinja).

Poziv za sutrašnji protest ispred Narodne Skupštine uputila je i Skupština slobodne Srbije.

Oni naglašavaju da ovi zakoni nisu povezani isključivo sa projektima Rio Tinto i drugih rudarskih kompanija, već i sa svim postojećim i budućim dogovorima države sa kompanijama koji će, zahvaljujući ovim zakonima, omogućiti proglašavanje javnog interesa i eksproprijaciju zemlje građana.

“Upozorićemo poslanike da njihova uloga u otimanju zemlje neće biti prećutana i zaboravljena!”, poručili su na društvenim mrežama.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести