NaslovnaVestiTako je GOVORIO LANE GUTOVIĆ: Da li je on čovek koji ima...

Tako je GOVORIO LANE GUTOVIĆ: Da li je on čovek koji ima bolest ili je on BOLEST koja je postala čovek?!

Milan Lane Gutović, preminula legenda našeg glumišta će pored brojnih legendarnih uloga, kojima je uveseljavao publiku, ostati upamćen i po britkom jeziku i oštroj kritici društvenih anomalija. Na samo njemu svojstven i osoban način, Gutović je žigosao aktuelnu vlast, tvrdeći da su se u njoj ovaplotile sve karakteristike Srećka Šojića, filmskog i televizijskog lika koji ga je proslavio.

Pa taj lik (Šojić) je bio koncipiran kao prenaglašena varijanta bitange. Pretpostavljali smo da je to zadnji domet u đubretarluku i da iza tog đubreta od čoveka nema više ništa. Zamislite koliki je put, i koja su dela i postupci iza ovih političara kada su sebe i profesiju doveli u to stanje da ih upoređuju sa likom izmišljene literarne i filmske bitange. Prateći postupke sadašnje garniture na vlasti, shvatam da je stvarnost premašila maštu i da ću ovu džukelu koju igram morati još da usavršavam u đubretarluku da bi nekako stigla ovu realnost – rekao je Gutović u intervjuu za NIN u septembru prošle godine.

On je bio mišljenja da Šojićevo napredovanje, zapravo, naše nazadovanje.

– Ne napreduje Šojić, nego mi propadamo, tako da uopšte nije pardoksalno to što se Šojić takav kakav je, karikaturalan, nađe u Skupštini… Kad upalimo televizor, skupštinski prenos, mi vidimo bar tri, četiri čoveka koji izgovaraju Šojićev tekst. Možda ne podsećaju na njega fizički, ali duhovno sigurno, jer se vucibatine množe, i država nije u stanju da ih obuzda.

Govoreći o Aleksandru Vučiću i obećanjima koja daje, Gutović kaže:

– Kada o predsedniku govorim, ne znam da li je on uopšte čovek koji ima neku bolest ili je to sama bolest postala čovek. Te pauzice kada nema puvakanja i obećanja ne znače ništa, jer kratko odsustvo manifestacija bolesti ne znači da bolesti nema. Možda uobražavam, ali nije važno, i kod hipohondrije i kod paranoje uvek si u pravu.

Lane Gutović nije verovao u garniture političara kod nas i u svetu.

– Ne verujem u ove tipove koji nas vode. Ne samo kod nas, nego i u svetu. Ne verujem da su ove tipove izabrali građani. Verujem da su građani glupi i to znam. Ali toliko baš nisu – rekao je Gutović za televiziju Nova S.

Imao je Lane i jasan stav o odnosu vlasti prema kulturi.

– U hemiji se lakmus papir, koji menja boju u odnosu na sadržinu u koju se umoči, koristi za analizu sadržine neke tečnosti. U kulturi lakmusa nema, a onomatopeja lakmusa su upravnici pozorišta, arhitektura sredine u kojoj urbanizam dobija potpuni smisao, muzika koja dominira, i sve ostalo što Srbiji daje profil. Kada se kulturni lakmus umoči u bilo koji kulturni sadržaj, dobije se pink.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести