NaslovnaVestiU Novoj godini vam želimoda dobijete ljudske diplome stečene na pošten način

U Novoj godini vam želimoda dobijete ljudske diplome stečene na pošten način

Lažne diplome i doktorati visokih državnih funkcionera nije priča koja je nastala 2021. godine. Ona traje i razvija se iz godine u godinu, a nešto je na šta uvek treba podsećati.

Funkcioneri Srpske napredne stranke ovu su matricu doveli do savršenstva, a priče o SNS i lažnim diplomama pokrenuo je bivši predsednik Tomislav Nikolić.

U predizbornoj kampanji 2012. godine Nikolić u emisiji na TV Prva, nije uspeo da odgovori na pitanje profesora Filozofskog fakulteta Jova Bakića na kom smeru je završio master studije.

Tomina diploma u arhivi

“Ako vas interesuje moja diploma, pogledajte u arhivi fakulteta moje radove, a možete i da dođete kod mene kući, ako vas to toliko interesuje. Nisam završavao škole da bih se time hvalio. Kao da je za predsedničkog kandidata bitno kakvu je školu završio”, rekao je Nikolić.

Tomislav Nikolić Foto: Vesna Lalić

Slučajem njegove diplome nastavila je da se bavi političarka Aleksandra Jerkov koja nije uspela da dobije odgovor od privatnog novosadskog fakulteta da li je Nikolić kod njih stekao diplomu, a zatim ga je pozvala da objasni građanima gde je i kojom ocenom diplomirao.

Nikolićevu diplomu na kraju je pokazala ministarka Zorana Mihajlović. Prema onome što je tada objavljeno, Nikolić je Fakultet za menadžment završio 2007. u Novom Sadu, a nakon toga i master studije na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u istom gradu.

Da li je guvernerka prepisivala

Zatim se pod lupom našao doktorat aktuelne guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković. Prve informacije o tome da je guvernerkin doktorat lažan objavio je CINS 2016. godine. Novinari su analizom njene disertacije „Instrumenti centralne banke – dometi i ograničenja na primeru Republike Srbije“ na Fakultetu za uslužni biznis, Univerzitet Educons iz Sremske Kamenice, ustanovili da je više od 20 odsto teksta preuzeto bez citiranja iz radova i knjiga ekonomista ili akademaca.

Jorgovanka Tabaković Foto: TANJUG / ZORAN ZESTIC

Tom prilikom su naveli da je ona bez citiranja preuzela radove svog nekadašnjeg saradnika u NBS-u Nikole Tasića, ekonomiste Mehmeda Murića i profesorke Lidije Barjaktarović sa Univerziteta Singidunum, Jasne Atanasijević sa Univerziteta u Novom Sadu i drugih. Tako su u nekim slučajevima kopirani čitavi paragrafi ili potpoglavlja, uz minimalne izmene, poput zamene reči, a autori nisu citirani i uglavnom nisu navođeni u spisku korišćene literature.

Ipak, Aleksandar Andrejević, tadašnji rektor Univerziteta Educons, rekao je tada da su sve procedure za odbranu doktorata ispoštovane i dodao da za razliku od prirodnih i tehničkih nauka, u društvenim oblastima postoji veća tolerancija na poklapanje teksta, za koju su mu kolege rekle da može da iznosi i do 20 odsto.

Ministar finansija plagijator

Kad je ministar siniša Mali u pitanju, sve je počelo godinu dana nakon što je doktorirao.

Siniša Mali Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Zahtev da se tadašnjem gradonačelniku Beograda zbog plagijata ne dodeli titula doktora nauka predala je grupa od 330 akademika i univerzitetskih profesora u Rektoratu u Beogradu. Slučaj je tavorio sve do dolaska Ivanke Popović na čelo Beogradskog univerziteta, a njegovo razrešenje ubrzali su i studenti iz udruženja „1 od 5 miliona“, koji su 12 dana zaredom danonoćno blokirali zgradu Rektorata. Mimo svih očekivanja, doktorat Siniše Malog je pao, jer je na 51. stranici doslovno preuzimao tuđe tekstove, bez navođenja izvora, što je Univerzitet ocenio kao neakademsko ponašanje i proglasio ga nevažećim. Naknadno, Upravni sud donosi odluku da poništi rešenje Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da se Malom zbog plagijata ne prizna doktorat. Senat Univerziteta u Beogradu konačno je, ipak, presudio da je Siniša Mali plagijator.

Nebojšin fakultet u Sava centru

Nekako podudarno sa Malim, nastala je i afera oko diplome ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Savez za Srbiju optužio je ministra Stefanovića za krivično delo falsifikovanja, jer je na beogradskom fakultetu Megatrend nostrifikovao diplomu koju je stekao u Velikoj Britaniji u školi koja ne postoji, što je naknadno i potvrđeno.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Ministarstvo prosvete je odbilo njihov zahtev da se ispita Stefanovićeva diploma i taman kad je izgledalo da je slučaj zabašuren, nogu ministru, iako nenamerno, postavio je vlasnik Megatrend univerziteta Mića Jovanović. U pokušaju da skine ljagu sa imena svog univerziteta, Jovanović je agenciji Tanjug pokazao studentski dosije Nebojše Stefanovića.

Kako je Tanjug tada naveo, iz dokumentacije se može videti da je Stefanović upisao Megatrend International Expert Consortium Limited 1995. godine, na smeru „Biznis i menadžment“, da je slušao predavanja, polagao ispite, diplomirao i preuzeo diplomu 2004. godine.

Na pitanje po kom osnovu je nostrifikovana diploma Nebojše Stefanovića, na Megatrendu su rekli da je inostrani nastavni program mogao biti samostalno nostrifikovan, na osnovu tada važećeg Zakona o univerzitetu.

Foto: Goran Srdanov

Kako je tada Jovanović objasnio, Megatrend International Expert Consortium Limited (čiju diplomu ima Stefanović) sa sedištem u Londonu, postojao je od 24. avgusta 1990. godine, Megatrend je kao poslovna škola osnovan nekoliko meseci ranije, ali su počeli sa zajedničkim radom u jesen 1991. godine. Tada je postojao, navodno, samo jedan studijski program – „Biznis i menadžment“, a predavači su, kako su tvrdili na Megatrendu, bili sa univerziteta iz Francuske, Engleske i Nemačke, kao i ugledni profesori sa domaćih državnih univerziteta. Na tom studijskom programu su navodno diplomirala 1.054 studenta, a nastava se održavala u „Sava centru“, jer Megatrend tada nije imao svoju zgradu, već je zakupljivao prostor. Megatrend International Expert Consortium je funkcionisao do 2004. godine, paralelno sa tada već osnovanim Megatrend univerzitetom, tvrdili su Megatrenda i istakli da su imali sve dozvole za rad. Nedugo nakon ovog objašnjenja Miće Jovanovića, utvrđeno je da na prijavljenoj adresi u Londonu nema dokaza da je firma Megatrend iz Velike Britanije ikada imala prostorije, predavanja, profesore, studente… Da stvar bude gora, inostrani profesori čija su se imena nalazila na spisku predavača, počeli su da demantuju bilo kakvu vezu sa ovim univerzitetom.

Doktor Šapić, Martinović i Bečić

Bivši poslanik Demokratske stranke Balša Božović razotkrio je i prevaru oko doktorata poslanika SNS Aleksandra Martinovića. On je, naime, u periodu od 2005. do 2009. godine šest puta objavio jedan isti naučni rad, samo pod drugačijim naslovom i tako stekao pravo da doktorira. Tema medija bila je i lažna diploma Ekonomskog fakulteta u Subotici, koja se našla u rukama poslanika SNS Igora Bečića. Upitnu diplomu ima i najnoviji potpredsednik SNS Aleksandar Šapić, a Peščanik je objavio da je veliki deo njegove doktorske disertacije zapravo prevod sa engleskog delova knjige “Selling and Sales Management”.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
52PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site