NaslovnaVestiU Vučića nemaju poverenje ni Rusi ni Zapad

U Vučića nemaju poverenje ni Rusi ni Zapad

Susret Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, 25. novembra, u Moskvi, obeležiće ista atmosfera, bez obzira na novonastale okolnosti u vezi sa kritičkim odnosom Sjedinjenih Američkih Država prema vladavini srpskog predsednika, ocenjuje za Danas Boško Jakšić, spoljno politički analitičar.

Vučić i Putin FOTO: PrintscreenVučić i Putin FOTO: Printscreen

Na jučerašnjem sastanku predsednika Srbije i ambasadora Rusije u Srbiji,prema saopštenju sa Andrićevog venca, Vučić je istakao koliko je važna njegova predstojeća poseta Moskvi, imajući u vidu ugled i uticaj Ruske Federacije i predsednika Putina na svetskoj političkoj sceni, kao i u svetskim ekonomskim tokovima.

Ambasador Rusije Bocan-Harčenko rekao je, piše u saopštenju, da je uveren da će i ova poseta biti uspešna, kao i sve prethodne, s obzirom na prijateljske odnose i dobru saradnju dveju zemalja.

Ocenjeno je da se predstojećom posetom nastavlja izuzetan politički dijalog Srbije i Rusije, koji je iz godine u godinu sve intenzivniji i da ona“ predstavlja izraz obostrane želje za svestrani napredak saradnje između dve zemlje“.

Vučić je ocenio da ruski predsednik „razume položaj Srbije i ponovio zahvalnost za podršku po pitanju Kosova i Metohije, odnosno teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije“.

– Rezultat susreta dva predsednika biće predstavljen kroz izrazit stepen srdačnosti Vučića prema Putinu, pred TV kamerama, kao i kroz ponavljanje svih onih fraza da je Rusija uvek tu da brani interese Srbije, pre svega, prema Kosovu, i tome slično… U suštini, mislim da se ništa neće promeniti u odnosu na dosadašnje susrete, a to je da Putin nema poverenja u Vučića – kaže Boško Jakšić.

Kako dodaje, Vučić je sam kriv jer je sebe doveo u situaciju da ne uživa poverenje ni na Zapadu ni na Istoku.

– Klackalica tog nepoverenja je ono što odslikava njegove odnose u kontinuiteta. U okvirima tog nepoverenja to određuje i određene korake. Rusija neće da se preterano zaleće oko Srbije, u krajnjoj liniji Srbija baš i nije preveliki strateški interes Moskve. Ali, naravno ne želi da izgubi uporište koje ima samo zahvaljujući kosovskoj krizi. Vučić će ovo iskoristiti kroz izjave, imam ja svog brata i prijatelja Putina uz sebe, opozicija može da grize nokte dok gleda kako imam ponovo susrete sa svetkim liderima, ali u suštini, ostaće jedan „status kvo“ – smatra Jakšić.

Prema njegovim rečima, ono što će zadovoljiti Putina je činjenica da Rusija ima snažan uticaj na jednu zemlju koja je kandidat za članstvo u EU.

– Moskva će biti zadovoljna jer to može da sačuva. Eventualno će nagraditi Vučića nekom povoljnom cenom gasa. Čitava poseta neće imati poseban značaj, s obzirom na sve turbulencije u regionu – zaključuje sagovornik Danasa.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести