NaslovnaVestiVEĆ JE POČELO: PRESUDAN DAN ZA SRBIJU, evo šta se dešava na...

VEĆ JE POČELO: PRESUDAN DAN ZA SRBIJU, evo šta se dešava na terenu – NASTAO HAOS

Srbija će i danas biti nogama! Građani će blokadom autoputeva i važnih saobraćajnica ponovo ustati protiv kompanije Rio Tinto i sličnih, ali i zakona o referendumu i eksproprijaciji.

Organizator protesta, predstavnik inicijative „Kreni promeni“, Savo Manojlović ističe da ovo nisu politički protesti i da nemaju veze sa stranačkim politikama i predizbornom kampanjom.

– Ovo je protest koji nadilazi stranačke razlike. Pozivamo i levicu i desnicu, i ateiste i vernike, vaksere i antivaksere da nam se pridruže. Danas u 14 sati neće postojati prva ili druga Srbija, postojaće samo ona jedna, jedinstvena i slobodna Srbija – rekao je Manojlović za Voice.ba.

Ministar policije Aleksandar Vulin već je najavio da će policija upotrebiti silu protiv demonstranata, kao što je to bio slučaj prošle subote.

– Greška je, nije policija reagovala u Šapcu, gde je i bilo najburnije. Policija se svesno povukla i pustila osobe iz kriminalnog miljea da uđu među demonstrante i naprave probleme. Mi pozivamo policiju da budu sa nama i da štite javni red i mir. Oni ne smeju zakonski da reaguju niti primene silu ukoliko su mirni protesti. A ovi to svakako jesu. Ovo je građanska neposlušnost, dizanje glasa protiv svega onoga što nije dobro – objašnjava Manojlović.

Na pitanje da li se plaše da će, kao organizatori protesta, biti privedeni od nadležnih organa, Manojlović ističe da su spremni da odgovaraju, a da će im istorija dati za pravo.

– Gandi je kršio zakone britanske kolonijalne vlasti pobunama, Jevreji su se dizali protiv nacističke Nemačke, Karađorđe je ustajao protiv Osmanlijske vladavine. To je građanska neposlušnost i mi svesno ulazimo u sve ovo. Svesni smo i da blokadom međunarodnih koridora kršimo zakon, ali kršeći taj zakon mi možemo sprečiti veću povredu pravnog sistema i zaštiti određena prava – jasan je Manojlović.

Protesti će trajati sve dok ne budu vraćeni zakoni o referendumu i eksproprijaciji, što bi bila jedna dobijena bitka u ratu protiv Rio Tinta.

 

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
52PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site