NaslovnaVestiVELIKA POBUNA SELJAKA: Krenuli u pravi USTANAK, Vučiću poručuli da će krvlju...

VELIKA POBUNA SELJAKA: Krenuli u pravi USTANAK, Vučiću poručuli da će krvlju braniti svoje njive

Na društvenim mrežama kruži video snimak govora Dragana Simovića, poljoprivrednika iz Srednje Dobrinje kod Požege, koji redovno učestvuje na protestima protiv istraživanja litijuma od strane kompanije Rio Tinto. Njegov nadahnuti govor pokazatelj je kako običan narod brani svoje domove i životnu sredinu.

– Ja sam Dragan Simović, dolazim iz Srednje Dobrinje, kod Požege, iz rodnog sela Miloša Obrenovića. Život je tako hteo da sam porastao najviše sa pradedom, koji je bio ’21. godište i koji je učestvovao u Drugom svetskom ratu. Pozajmio sam od vašeg komšije ovaj klip kukuruza. Bili su željni bele proje, delili su zrno kukuruza iz konjske balege da bi ostali živi i branili su ovu našu zemlju. A šta smo mi sad dočekali? Dočekali smo da ova vlast izdajnička, ne znam kako bih ih nazvao… Da oberučke daje stranim investitorima sve ovo što je neko godinama krvlju i znojem dobio i branio – kazao je Simović.

Video pogledajte OVDE.

On naglašava da se litijum ne jede i da je jedino poljoprivreda ta koja je opstala hiljadama godina unazad.

– Narode, može li da se jede litijum? Ne može. Svi mi poljoprivrednici koji živimo na selu, nismo mi prva generacija. Hiljadama godina unazad jedino poljoprivreda nikad nije propala. Bile su razne fabrike, evo imate Krušik, radila ekspaznija, propala fabrika. Ja sam na protestu u Srednjoj Dobrinji lepo poručio vlasti gore u vrhu. Imate svoje rudare, imate nas zemljorednike, uložite u nas, da imamo korist svi – istakao je Simović.

On napominje da narod neće dati nijedan kamenčić za istraživanje litijuma i da ih neće sprečiti ni vojska, ni policija.

– Ono što moram da vam poručim iz Dobrinje, mi nemamo još uvek taj problem sa bušenjem (rupa za istraživanje litijuma prim. aut.), kod nas još uvek uzimaju površinske uzorke da bi odredili gde će da buše. U 21. veku mi glumimo hajduke, presrećemo džipove koji su nam nepoznati i otimamo našu zemlju. Nećemo im dati nijedan kamenčić. Ako vlast ne bude čula naš glas neće nas sprečiti ni policija ni vojska. Neće nam ući bušilica na teritoriju opštine Požega, ni na teritoriju rudnika Dobrinja, kako ga oni to zovu. Krvlju ćemo braniti, nećemo da se naši preci mrtvi u grobu prevrću i da se sramotimo – ističe on.

Simović je dodao da samo sila naroda može da zaustavi iskopavanje litijuma.

– Kad se bude digla kuka, motika i motka, tad ćemo da pobedimo.

 

 

 

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести