NaslovnaVestiVeliki protest naroda: Odbili poslušnost Vučiću, pobuna i rušenje njegovog najvećeg biznisa

Veliki protest naroda: Odbili poslušnost Vučiću, pobuna i rušenje njegovog najvećeg biznisa

Oko stotinak okupljenih zatražilo je „bezuslovni prestanak istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju rudarsko-geološke i poljoprivredne inspekcije radi sprečavanja daljih nezakonitih aktivnosti Evro litiijuma Balkan kako bi se zaustavilo i sprečilo dalje trovanje naših plodnih oranica i reka vodom iz bušotina te kompanije i hitno oduzimanje odobrenja za geološka istraživanja Evro litijum Balkan zbog kršenja zakona o rudarstvo i geološkim istraživanjima“.

– Imamo još jedan zahtev kompaniji „Evro litijum Balkan doo Valjevo Divci“ – Marš s Kolubare – poručili su okupljeni.

Na protestu zbog istraživanja litijuma i bora i planova o izgradnji rudnika u dolini Kolubare, na koji je pozvala grupa „Marš s Kolubare“, meštani su upozoreni na ekološke posledice aktivnosti kompanije „Evro litijum Balkan“ i pozvani su da ne prodaju svoja imanja.

Advokat Sreten Đorđević je rekao da je do sada urađeno 35 bušotina.

– Ako dozvolite, za nekoliko godina imaćete 600 bušotina od kojih će stotinu procuriti. Za sada imamo sigurno dve koje su procurile, koje su poplavile okolno zemljište – rekao je on i obećao pomoć meštanima koji su već zaključili ugovore.

Đorđević je takođe rekao da su pokrenuti i postupci protiv „Evro litijuma“ zbog kršenja zakona države Srbije.

– Ako se dozvoli da se u Loznici, na Jadru i u Valjevu otvore rudnici i uz njih hemijski kombinati za preradu rude litijuma i bora, to će biti prvo mesto na kugli zemljaskoj izvan Kine u kojem se litijum prerađuje – poručio je Đorđević.

On je rekao i da su planovi da se izgradi površinski kop od 16 kvadratnih kilometara, da se pored rudnika postaviti hemijsko-tehnološki kombinat za preradu i da će se dnevno između 1.000 i 1.500 tona najotrovnijih kiselina koristiti za preradu rude.

– Malopre su nam uskratili struju. Njima je lako da vam oduzmu i zemlju i vodu i vazduh, sve – rekao je Đorđević pošto je nakratko isključena struja uoči početka protesta.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести