NaslovnaVestiVESIĆU SRAMOTO! "Živimo na 30 km od centra Beograda, a nemamo...

VESIĆU SRAMOTO! „Živimo na 30 km od centra Beograda, a nemamo vodu“

Pre nego što je Srpska napredna stranka došla na vlast, obećali su nam vodu. Kad se god nešto dešavalo, obećavali su, a za to postoje i pismeni i usmeni dokazi. Mi, građani Kovione smo se okupili i odlučili da stanemo na put tome, tražili smo rešenje od predsednika opštine Sopot Živorada Milosavljevića, dugo se on branio i na kraju je sve prebacio na gradske vlasti, tačnije na Gorana Vesića – počinje priču za Direktno.rs Filip Lilić, meštanin Kovione, naselja koje nema vodu, a udaljeno je od Beograda samo 30 kilometara.

Koviona FOTO: PrintscreenKoviona FOTO: Printscreen

Građani mesta Koviona u opštini Sopot danas žive kao u srednjem veku – bez vode, iako se godinama bore da ovo naselje bude priključeno na gradski vodovod. Obećanja je bilo mnogo, međutim, do dans nijedno nije ispunjeno! Meštani ovog naselja u blizini Beograda, odlučili su da svoje osnovno pravo na vodu traže upravo od gradskih vlasti Beograda, tačnije od zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

VESIĆEV BEOGRAD Najtužnija slika dana u prestonici (FOTO)

– Koviona je isljučena iz cele priče, iako je ozbiljno naselje. Problem je što je Koviona brdo i ne mogu samo da dovedu cev već moraju da naprave vodotoranj. Objasnio nam je predsednik opštine Sopot Žika Milosavljević da je to projekat od milion evra. Milion evra je nikakva cifra za grad, i za nas stanovnike Kovione. Mi imamo 1.100 kuća, platili bismo priključak po kući hiljadu evra, svako od nas, naravno na rate, ne može svako da da odjednom. Oni samo od priključka te pare mogu da naplate od nas. Šta je problem onda, finansije? Nek nam kažu samo šta je problem, pa da rešimo – priča Lilić.

Živorad Milosavljević FOTO: PrintscreenŽivorad Milosavljević FOTO: Printscreen

Kako kaže, nebrojeno puta su tražili rešenje ovog problema u opštini Sopot, međutim, Milosavljević ih je prebacio na gradske vlasti. 

– Kad je završena ta naša peticija, kad je predsednik opštine primio informaciju da će Trešnja, drugo naselje dobiti vodu, nas, meštane Kovione je isključio i ne možemo da dođemo do njega. Međutim, mi smo njemu sada pismeno tražili odgovor, jer nas prebacuje na grad, tačnije na Gorana Vesića, jer je, kako je rekao, on adresa. Žika je upotrebio sledeće reči „ja sam žrtveno jagnje, ja sam jedan majmum i dvorska luda koga vode sa sobom kada obećavaju, a kada dođe do toga da treba da se ispuni bilo kakvo obećanje, svi nestanu. Ja sam taj koji ovde trpi i ja više ne mogu da podnesem“ – priča Lilić.

Goran Vesić FOTO: Milica VučkovićGoran Vesić FOTO: Milica Vučković

Kako kaže, Milosavljević je probio sve rokove, uskoro ističe 60 dana, i da moraju dobiti pismeni odgovor od njega da ih prebacuje direktno na zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića.

– Mi, građani Kovione nekim našim osnovnim pravima na vazduh i vodu, tražimo od Gorana Vesića da nam dovede vodu. Vesićev čovek iz Vodovoda nas je obavestio da smo izuzetno komplikovani i nepristupačni i da oni vredno rade na tome usled nerazjašnjenih imovinskih odnosa, jer je najbliži vodovod od nas udaljen 8.5 kilometara. To što je on rekao da je 8.5 km je u stvari 150 metara udaljeno od našeg naselja. Nije to isto. Kad oni nama prave proračun, koliko košta, da li oni kopaju kroz nepristupačne terene 8.5 km, ili 150 metara. Možda taj vodovod ne košta milion evra, možda košta upola jeftinije. Ima tu jako puno nelogičnosti – dodaje Lilić.

Koviona FOTO: PrintscreenKoviona FOTO: Printscreen

A život bez vode je, napominje, jako težak.

– Svi skupljaju kišnicu, kupati se kišnicom je teško, jer ona izuzetno smrdi, ima neki miris buđi. Nije to strašno leti, ali zimi kada kišnica pokupi sve otrovne čestice iz vazduha jeste strašno. Zabrinjavajuće je koliko ima otrovnih čestica metala u toj vodi, jer smo je više puta testirali. Izuzetno je otrovna, ne može da se koristi za ljudsko telo ni kao tehnička voda. Ako sipate hlor, on ubije bakterije, ali ostanu otrovi. Mi svi imamo rezervoare. Ja lično imam rezervoar za čistu vodu i za kišnicu, i znate šta, izuzetno je skupa voda. Mi mesečno plaćamo 30.000 dinara vodu koja regularno u vodovodu košta 280 dinara. Mi imamo rezervoar, dođe cisterna, izruči nam vodu u taj rezervoar, mi platimo cisternu. Jedna cisterna je 15,16 hiljada, zavisi – priča Lilić, i dodaje:

– Za moje domaćinstvo, u kojem smo žena i ja sa dvoje dece potrebno je 35,36 hiljada dinara mesečno ako ne štedimo vodu, na primer, ako deci hoću da napunim kadu uveče. Vi ako se tuširate, ali ekonomično, voda vas košta 300 dinara. To je toliko skupo, da je strašno da u jednoj zemlji Srbiji, bogatoj prirodnim resursima ovoliko plaćamo vodu. Zamislite kad mi prijatelji dolaze donose po balon, dva vode. Na izvorima se čeka po sat, dva. To je kvalitetna voda, ali je sve to neuslovno – priča Lilić.

 

Komentar FOTO: PrintscreenKomentar FOTO: Printscreen

Kako kaže, Koviona se nalazi na granici Voždovca i Sopota, neke kuće sa problemom vode su na Voždovcu, a neke u Sopotu.

Komentar FOTO: PrintscreenKomentar FOTO: Printscreen

– Oni se pozivaju da je to vikend naselje, to je vikend naselje 30 osto. Gradite metro, a mi nemamo vodu, nemam ništa protiv metroa, a ne možete da ostavite ljude bez vode, to je osnovna potreba svakoga – završava Lilić.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести