PočetnaVestiDa li će Kraljevo ostati bez dečijih igrališta?

Da li će Kraljevo ostati bez dečijih igrališta?

Godinama već jedan od gorućih problema u Kraljevu je izgled dečijih igrališta, koja više liče na mesta opasna za decu, nego na mesto za bezbrižnu igru i zabavu.

Fotografija: Privatna arhiva

Dečija igrališta su zapuštena, polomljene klackalice, rasklimani nosači, iskidani konopci i izvaljeni rekviziti su slika sa kojom se svakodnevno susreću naši najmladji sugrađani.
Ovakav izgled dečijih igrališta vlast pravda bahatim ponašanjem huligana i na taj način pokušava da izbegne sopstvenu odgovornost.

Fotografija: Privatna arhiva

Postavljamo pitanje:”Da li samo Kraljevo ima huligane i vandale, dok ih u susednim gradovim a, Kruševcu i Čačku, nema?” Pošto su dečija igrališta u ovim gradovima u daleko boljem stanju.
Činjenica je da obavezu da se stara o dečijim igralištima u ime grada Kraljeva ima JP za uređenje gradjevinskog zemljišta ” Kraljevo”, ali je očigledno da odgovorni ne rade svoj posao kako treba i pored brojnih obećanja. Još u novembru 2020. tadašnji direktor JP za uređenje građevinskog zemljišta “Kraljevo” dao je obećanje da će dva dečija igrališta biti rekonstruisana, igralište kod Duhovnog centra i igralište pod obalom. Najavio je da će biti izdvojeno 15 mil.dinara za rekonstrukciju koja je trebalo da počne krajem zime. Sada je jul a radovi na rekonstrukciji pomenutih igrališta još nisu počeli niti im se početak nazire. Lokalna vlast svoje propuste pravda postupkom javnih nabavki. Navodno 6 meseci se čeka odluka Komisije za zaštitu prava ponuđača, koja je stigla ovih dana.
Ovakvo neažurno ponašanje nadležnih dovodi Kraljevo u realnu opasnost da ostane bez dečijih igrališta zato što 23.novembra 2021. ističe rok za usaglašavanje sa Pravilnikom o bezbednosti dečijih igrališta, što znači da će sva ” neusklađena” dečija igrališta biti zabranjena za upotrebu. Kraljevo neće imati nijedno igralište ukoliko radovi na rekonstrukciji dečijih igrališta kod Duhovnog centra i pod obalom ne počnu uskoro, što je sudeći po najnovijim izjavama dosadašnjeg direktora JP za uređenje građevinskog zemljišta “Kraljevo” malo verovatno.

Fotografija: Privatna arhiva
Naglašavamo da su u nadležnisti Grada i igrališta u Parku Svetog Save, u Pljakinom šancu, u Borićima, Mataruškoj banji, na Higijenskom zavodu, koja su takođe devastirana a čija se rekonstrukcija i ne pominje.
Mi, iz Stranke slobode i pravde postavljamo pitanja:
– Zašto sve ove godine dečija igrališta u Kraljevu nisu adekvatno održavana?
– Ko će snositi odgovornost za odlaganje rekonstrukcije igrališta kod Duhovnog centra i pod obalom?
– Ko će snositi odgovornost za to što naši najmlađi sugrađani neće imati gde da se igraju kada u novembru stupi na snagu Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta?Očigledno je da se slogan ” Za našu decu” odnosi samo na povlašćenu decu funkcionera SNS ne i na decu ostalih građana koja po aršinima SNS ni dečije igralište ne zaslužuju!

Milica Aleksić
Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Kraljevo

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
33FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести