PočetnaVestiDa li država briše sa mape pomoravska sela u kraljevačkoj opštini?

Da li država briše sa mape pomoravska sela u kraljevačkoj opštini?

Pre dve godine gradonačelnik Kraljeva je aerodrom ” Moravu” najavio kao početak novog, boljeg i lepšeg života za gradjane Kraljeva ali očito ne i za meštane Obrve, Katrge, Miločaja i Ladjevaca koji se ovih dana suočavaju sa činjenicom da će u bescenje morati da prodaju svoja imanja, kuće i odu u neizvesnost.

Naime kada je napravljena postojeća infrastruktura aerodroma ” Morava” bilo je jasno da pista nije odgovarajuća i da je treba produžiti za 300m kako bi bila adekvatna za standardizovane letove. Meštani okolnih sela bili su svesni da će zbog potencijalnog produženja piste morati da prodaju deo svoje zemlje ali nisu očekivali da će aerodrom ” progutati” čitavo selo. Meštani Obrve, Katrge i Ladjevaca su sredinom avgusta ove godine saznali da će za potrebe nove piste koja će biti dugačka 4 km, kao i za prateće objekte, kargo centar, tehničke prostorije, hangare, parking i administrativne zgrade država otkupiti oko 500ha zemlje od 1000ha koluko ukupno pripada selu Obrvi. Država prema rečima meštana Obrve otkupljuje plodnu moravsku zemlju ispod tržišne cene za 45- 50e po aru pri tome neki meštani će pored plodnjih njiva izgubiti okućnice i kuće koje su predviđene za rušenje.

Tragedija meštana pomenutih sela je velika i zbog činjenice da su već morali da se odreknu svoje najplodnije zemlje zbog izgradnje autoputa i regulacije toka Morave. Mnoge porodice žive na toj zemlji vekovima i ne žele da idu iz svojih kuća i sa svoje dedovine. Pri tome za novac koji će dobiti od države neće moći da kupe zemlju istog kvaliteta niti sagrade kuće iste kvadrature.

Mi, iz Stranke slobode i pravde smo svesni značaja koji aerodrom ima za ceo ovaj region ali se ipak pitamo da li je moglo drugačije? Pitamo:
– Ko je izvršio procenu plodne moravske zemlje u pomenutim selima i zašto je ta zemlja i do 3x jeftinija od zemlje sličnog kvaliteta u susednoj čačanskoj opštini?

– Da li je projekat po kome će biti proširen aerodrom mogao da se uradi racionalnije kako bi se izbeglo rušenje porodičnih kuća?

– Zašto nije na vreme obavljen razgovor sa meštanima i postignut neki kompromisni dogovor?
Stranka slobode i pravde u Kraljevu pruža podršku meštanima Obrve, Katrge, Lađevaca i Miločaja u borbi za opstanak njihovih sela i osuđuje ponašanje i bahatost predstavnika vlasti u Kraljevu!

Pravda je spora ali će doći jer država smo svi mi a ne pojedinci navikli da se bogate na račun naroda!

GrO SSP Kraljevo

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
33FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести