PočetnaVestiKriza tek počinje: Pred Srbijom cunami otkaza

Kriza tek počinje: Pred Srbijom cunami otkaza

Isplata poslednjeg minimalca iz budžeta u okviru mera podrške države manjim privatnim preduzećima simbolično stavlja tačku na direktnu finansijsku pomoć države privredi. Ključno pitanje sada postaje da li će domaće firme uspeti da prežive i bez pojasa za spasavanje iz republičkog budžeta, a radnicima je na pameti samo jedno – da li će sačuvati posao.

“Ukupan paket ekonomskih mera namenjenih građanima i privredi težak je oko 5,8 milijardi evra, odnosno 12,5 odsto BDP-a. Procene su da su ove mere direktno pomogle očuvanju više desetina hiljada radnih mesta u Srbiji”, izjavio je ministar finansija Siniša Mali u susret poslednjoj isplati 60 odsto minimalca na račune oko 235.000 firmi.

Upravo su te “desetine hiljada radnih mesta” pod znakom pitanja u analizama ekonomista poput profesora Milojka Arsića, u negativnim scenarijima koje razmatra Međunarodni monetarni fond, ali i u mislima sindikalaca, poput Duška Vukovića, potpredsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije.

“Dok su mere na snazi, nema otpuštanja, ali sama formulacija uslova pod kojima su isplaćivani ‘minimalci’ iz budžeta kaže da onaj ko dobije ta sredstva ne sme da otpusti više od 10% zaposlenih – to znači da kada su i mere usvajane, kalkulisano je sa tim da će doći do smanjenja zaposlenosti i da će kriza duže trajati”, ocenjuje Vuković.

plate standardFoto: Medija centar Beograd / Duško Vuković
Uveren je, takođe, da smo “ispucali” sve budžetske mere koje bi nam omogućile da zadržimo nivo zaposlenosti i standard radnika, a kao argument nudi pravac u kome se kreću razgovori o eventualnom povećanju minimalne cene rada.

“Prošle godine je država prihvatila povišicu od čak 12 odsto, dok ove godine nudi ‘nedostojnih’ 4 do 6 odsto više, što govori da će standard radnika biti nizak, a još će i poslodavci moći da otpuštaju veći broj zaposlenih nego dok su mere bile na snazi”, zaključuje Vuković.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,125FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести