PočetnaVestiLaketić vs Ćirić - PREVARANTI naplaćivali milionske putne troškove, a žive u...

Laketić vs Ćirić – PREVARANTI naplaćivali milionske putne troškove, a žive u Beogradu ?!

Laketić vs Ćirić – PREVARANTI naplaćivali milionske putne troškove, a žive u Beogradu?!

Narodni poslanici koji svojim kolima dolaze u prestonicu na zasedanja parlamenta novac utrošen na gorivo ne pravdaju računima već samo potpisanim izjavama. Ove beneficije koriste i poslanici koji imaju stanove u Beogradu, u čemu sagovornici CINS-a vide malverzacije.

Na nekoliko stotina metara od Narodne skupštine, u centru Beograda, nalazi se trosoban stan bivšeg gradonačelnika Niša i predsednika poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Gorana Ćirića. Novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je trebalo tri minuta šetnje od Ćirićevog stana do ulaza u Narodnu skupštinu.

Iako od 2008. godine poseduje stan i garažu blizu radnog mesta, prema istraživanju CINS-a Ćirić je od početka 2016. godine do kraja 2019. od parlamenta naplatio nešto više od 1,5 miliona dinara jer je svojim vozilom dolazio na sednice. Ćirić u Beogradu radi i kao specijalni savetnik u Pošti Srbije.

Na pitanje na osnovu čega je dobijao novac za gorivo kada stanuje u glavnom gradu, Ćirić odgovara da u Niš odlazi „skoro svaki vikend“:

„Živim u Nišu u porodičnoj kući i imam stan u Beogradu. Dvanaest godina sam na putu između Niša i Beograda iz porodičnih razloga. Skoro svakog vikenda putujem u Niš“.

Kako kaže, na jug ponekad putuje i radnim danima, ali u večernjim satima kako bi se ujutru vratio za Beograd.

Ćirić tvrdi i da je novac za gorivo dobijao samo za dane kada putuje na sednice. Međutim, po toj računici, Ćirić bi trebalo da je novac uzimao samo ponekad, ali podaci do kojih je došao CINS pokazuju da je ovaj poslanik za godinu dana bio na najmanje 23 sednice skupštinskih odbora a da je novac uzeo za 20 sednica.

Naime, u zvaničnim skupštinskim dokumentima se vidi da se od jula do kraja oktobra 2016. i od maja do septembra 2017. godine ovaj poslanik nalazi na isplatnim listama za dolazak na maltene sve sednice i sastanke odbora kojima je prisustvovao – uključujući Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava. Od tri sednice na kojima Ćirić nije uzeo novac za gorivo, dvema je prisustvovao bez naknade, a na trećoj je naplatu puta prepustio koleginici iz stranke. Pored toga, Ćirić je prisustvovao plenarnim sednicama, za koje je takođe dobijao novac za put.

Nakon što su ga novinari CINS-a pitali za komentar na ove nalaze, Ćirić je prestao da odgovara.

Pored Ćirića, mesto u parlamentu od 2014. ima i poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Darko Laketić. On je dve godine kasnije postao pomoćnik direktora Kliničko-bolničkog centra Dr Dragiša Mišović, a od decembra 2019. taj posao je zamenio mestom asistenta na beogradskom Medicinskom fakultetu.

Premda Laketić već dugo radi u Beogradu, prema skupštinskoj evidenciji prebivalište mu je u Prokuplju. On u tom gradu na svoje ime nema nekretnine, a u prestoničkom naselju Vračar poseduje troiposoban stan, nedaleko od Hrama Svetog Save, kao i omanji lokal u istoj zgradi. Južne vesti su 2018. godine pisale da Laketić naplaćuje gorivo za dolazak u Skupštinu iako su sugrađani tvrdili da ne živi u Prokuplju, a CINS-ova baza pokazuje da je sa putovanjima nastavio i 2019. te da je za četiri godine na osnovu troškova za gorivo dobio 2,9 miliona dinara.

Na vračarskoj adresi je novinarima CINS-a dva puta rečeno da Laketić nije tu, a komšije koje smo sreli su potvrdile da on i supruga tu stanuju. Sam Laketić je u telefonskom pozivu rekao da se nalazi u Prokuplju, ali da na naša pitanja nema komentar. Laketićev prvi komšija u tom gradu nam je potvrdio da je poslanik tu već neko vreme i da često dolazi:

„Izgubi se možda tako na dva, tri dana, možda, pet, kad kako, ali je ovde“.

Darko Laketić, predsednik je gradskog odbora SNS-a u Prokuplju, a Goran Ćirić bivši narodni poslanik DS- a i član glavnog odbora ove stranke. Ćirić kako su nam rekli iz glavnog odbora DS-a predstavlja deo DS-a koji je ovu stranku najviše kompdomitovao – ,,Pitajte ga odakle mu trosoban stan u Beogradu”.
O stanovima Darka Laketića, a i Gorana Ćirića opširnije u danima koji su pred nama.

Deo teksta preuzet je sa portala CINS

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,125FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести