Globalni protest dijaspore za demokratiju u Srbiji (VIDEO) 1Foto: Una Miletić

Protesti se održavaju u Amsterdamu, Briselu, Berlinu, Bostonu, Cirihu, Hamburgu, Helsinkiju, Londonu, NJujorku, Oslu, Parizu, Pragu i Vankuveru.

Simbol ovih protesta je ključ koji treba da simbolizuje oslobađanje Srbije od svakog vida represije.

– Sve je krenulo spontano, budući da je dosta gradova pokrenulo svoje proteste. Povezali smo se međusobno putem društvenih mreža i dogovorili da nastupimo zajednički. Istog dana i u istom satu će organizujemo proteste u svim gradovima sa istom porukom. Tako na primer u Londonu je po lokalnom vremenu u 17h, u Berlinu u 18, a u NJujorku u 12h – kažu za Danas iz ove grupe.

http://

Kako navode, protestuju se zbog aktuelne situacije u Srbiji jer su dovedeni u pitanje legitimitet i zakonitost režima Aleksandra Vučića, kao neodgovorno rukovođenje situacijom izazvanom pandemijom korona virusa.

– Podržavamo nezavisnu lekarsku inicijativu „Ujedinjeni protiv kovida“. Takođe, protestujemo zbog: stalne zloupotrebe vlasti, policijske brutalnosti i upotrebe paralegalnih formacija, upotrebe suzavaca tokom pandemije, za oslobađanje političkih zatvorenika, zbog negiranja slobode govora i validnosti izbora održanih 21. juna 2020. godine – naveli su u pozivu za protest državljanima Srbije u dijaspori.

Podsetimo, grupa srpskih studenata i doktoranata, koji se školuju u Parizu, protestovali su 9. jula ispred rezidencije srpskog ambasadora neposredno pre posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Na transparentima je pisalo „Ti si kovid Srbije“ i „Ćale, ovo je za tebe“.

Oni su protestovali istog dana kada su u Beogradu i drugim gradovima širom Srbije bili održani.