PočetnaVestiPokret Tvrđava: Smederevo crna vazdušna tačka - Najnoviji izveštaj Agencije za zaštitu...

Pokret Tvrđava: Smederevo crna vazdušna tačka – Najnoviji izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine

U najnovijem izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine koji je objavljen juče, vazduh je u Smederevu označen kao III kategorija – PREKOMERNO ZAGAĐEN VAZDUH, što je direktna posledica prekoračenja vrednosti PM2.5 i PM10 čestica. Uzrok ovih prekoračenja je sa jedne strane teška industrija, tj. Železara, a sa druge individualna ložišta, kotlarnice i saobraćaj.

Ipak, za razliku od mnogih drugih gradova koji imaju problem sa vazduhom samo u sezoni loženja, Smederevo taj problem ima čak i u avgustu mesecu, kada se samo u prvih 10 dana avgusta desilo 8 puta prekoračenje. Da ne govorimo o policijskom času u aprilu, kada se nije ložilo, nije bilo automobila i nijednog drugog izvora zagađenja osim Železare, a prekoračenje je bilo preko 3 puta.

Po broju dana sa prekoračenjem PM10 čestica, Smederevo se nalazi na 3. mestu u Srbiji, sa 121 danom, a što je posebno zanimljivo, te vrednosti je pokazala merna stanica na Carini. Rezultate sa merne stanice Radinac ćemo dobiti u narednih 7 dana i pretpostavljamo da su mnogo lošiji.

Sve ovo ima direktan uticaj na ZDRAVLJE ljudi. Zahtevamo da nadležne institucije krenu da rade svoj posao i spreče kršenje zakona.

Pokret Tvrđava

#izveštaj
#Agencija

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,126FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести