Više od 2.000 lekara potpisalo proglas u kom se traži ostavka Kriznog štaba 1Foto: Pixabay/DarkoStojanovic

Proglasom je  iniciralo 350 lekara, u sredu ga je potpisalo nešto više od 700, potom još 1.206 ljudi,  a jutros ih 2.012.

Potpisnici se „ograđuju od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19“ i traže da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala i da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

Traži se nezavisna istraga ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svesno i namerno učestvovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost.

 

Odgovornost za nastalu štetu treba da preuzme Krizni štab u celini.

Lekari traže da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima, a javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba.

Potrebno je stati na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

Pozivamo vlasti da brzo reaguju, u skladu sa teškom trenutnom situacijom. Pozivamo građane da poštuju epidemiološke preporuke, uprkos njihovom kasnom dolasku. Pozivamo kolege da stanu uz nas, jer jedini način da pobedimo strah koji vlada u zdravstvu je da svi stanemo zajedno, navedeno je u proglasu.

Samo zajedno možemo pomoći jedni drugima. Samo zajedno možemo pomoći građanima Republike Srbije u ovoj borbi. Borba protiv kovida je zajednička borba, navodi se u proglasu lekara Ujedinjeni protiv kovida.

Izvor: Danas