PočetnaVestiProbudi se narode pre nego što bude kasno! Dejan Ćurčić novi član...

Probudi se narode pre nego što bude kasno! Dejan Ćurčić novi član opštinskog odbora Stranke slobode i pravde Blace

„Život brzo prođe a ono što ostane za pamćenje su neki bljeskovi, trenuci kojih se sećamo“ citat glumca Nebojše Glogovca koji često citiram. Sećam se zadnje posete predsednika Republike koji je rekao slikajući se sa malim privrednicima kako u Blace niko nije hteo da dođe. Niko nije želeo da investira, kaže da mu je žao. Ta rečenica mi duboko odzvanja u ušima. Kao da su sve lađe potonule a živi smo ljudi, borimo se do kraja. Ovaj kraj nikad nije bio škrt kada je trebao da daruje radnike u fabrikama, radnike u nadnicama, kao i junake za boj (setimo se Gvozdenog puka i Novog Gvozdenog puka). Iznedrili smo brojne vredne, radne i školovane ljude koji nikada nisu spustali glavu. Uvek su gledali tamo gde će se njihov trud vrednovati, da li u velikim centrima ili preko granice. Znate, svugde možemo otići i pokušati da pobegnemo od nemaštine i devastacije ali poenta je ostati ovde i boriti se. Pokušati bar.

Govore nam o minimalnoj plati od 300 evra, o prosečnoj zaradi od 500 evra ali džabe nam je kada su troškovi porasli. Sve ćemo to vratiti kroz troškove električne energije, cene vode, benzina i naftnih derivata, ulja, mleka, mesa.. Vaše plate su možda nominalno veće ali realno one vrede manje. Mnogo manje robe možete da kupite nego pre povećanja zarade ili pomoći od 100 evra, to i sami znate. I govorimo biće bolje, od ovog nema gore, dok ne dotaknemo dno – vreme da se narod „probudi“. Postoje dve potrošačke korpe (minimalna za grad Beograd je bila 20.000 rsd, za unutrašnjost je 17.000rsd). Glavni problem je raspodela.

Najavljeno je povećanje taksi od sledeće godine, porezi i akcize su ogromni i praktično destimulišu bilo koju privrednu delatnost. Pogledajte račun za struju i biće vam sve jasno (duplo oporezivanje koje je protivno zakonu). Sve to može da se sredi ako se ekonomija postavi na zdravim osnovama, izbegla bi se poreska evazija koja pravi najviše štete. Nove lične karte, novi pasoši, nove vozačke dozvole, novi uslovi za registraciju vozila, novi automobili iz uvoza – malo korišteni. Birokratija na delu i partijska knjižica.

I sami znate ako imate dete školskog uzrasta koliko vas košta cena kompleta udžbenika. Kažu besplatni udžbenici nisu po protokolu. A porez na bebi opremu? Kažu opet „koliko treba da vam platimo da biste rodili dete, platićemo“. Ne morate da platite, samo ne uzimajte ovoliko. Najavljuje se povećanje plata u javnom sektoru jer „stekli su se uslovi“ dok mučeni privatni sektor sve to mora da podnese. Privatni sektor mora da plati svu cenu i zaradi. Ne vredi nam da pričamo o prosperitetu dok nam narod umire. Imamo Blatašnicu koja je s pravom „mrtva reka“ jer u njoj nema života a nekad su naši stari pecali u toj reci.

Možemo govoriti o turizmu, poljoprivredi a znamo da bez zdrave životne sredine nema realne osnove. Postojao je projekat nezvanično, vrednost projekta za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda je bila 20 miliona evra ali neko u vlasti nije shvatao urgentnost problema. Najlakše je reći „u Blace niko nije želeo da investira, nijedan investitor“. A šta ste Vi uradili da poboljšate klimu za dolazak investitora (ne pravimo problem, strani ili domaći)? Subvencije po radnom mestu ali samo za strane investitore: uložili malo novca i dobre volje ovde dobijete sve. Ok je pričati i o poljoprivredi i malim gazdinstvima ali tamo je koeficijent obrta kapitala samo jedan. U industriji je malo više i smatram da Blacu to treba.

Posejete pšenicu, uložite 17 dinara a zaradite 16. Onaj ko je otkupi od vas zaradi dva ili tri puta više. Tako je i sa voćem. Na šljivi niste mogli da izvučete troškove rada od 2012. godine do danas. Masovno se krče šljivici, poljoprivrednici nemaju interesa. Svedoci smo depopulacije stanovništva, nestajemo kao narod, kao opština još više. Kriminal, korupcija, namešteni tenderi, „kreativni bilansi“ partija i bratija, mladi vinogradari i somelijeri. Onda se javi jedan ministar za preporod sela koji kaže, parafraziraću:“preporodio sam srpska sela, sve je sjajno“. I još „otkupiću 200.000 napuštenih kuća i pokloniti mladim parovima“. Kao da su im naši stari ostavili tapiju na dedovinu pa se prodaje sve u bescenje. Probudi se narode pre nego što bude kasno!

Dejan Ćurčić, diplomirani ekonomista Univerziteta u Nišu

Član OO SSP Blace

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
33FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести