PočetnaVestiProfesor Stojković: VLAST LAŽE o broju od 10 hiljada dnevno novotestiranih

Profesor Stojković: VLAST LAŽE o broju od 10 hiljada dnevno novotestiranih

Broj od oko 10.000 novotestiranih u jednom danu koji se svakodnevno iznosi u javnost nije tačan, rekao je danas genetičar Oliver Stojković, profesor na Medicinskom fakultetu i Fakultetu za fizičku hemiju u Beogradu i šef DNK laboratorije Instituta za sudsku medicinu u Beogradu. Stojković je za TV N1 naveo da taj broj verovatno obuhvata sva testiranja PCR i serološka, kao i ponovljena i testiranja uzoraka uzetih pre više od jednog dana.

“Broj od 10.000 nisu osobe koje su testirane PCR testovima, koji su isključivo namenjeni za testiranje novozaraženih. S kolegama s kojima sam razgovarao, došli smo do zaključka da taj broj verovatno obuhvata sve osobe nad kojima je u prethodnom danu uradjeno testiranje, uključujući i ponovljena testiranje, uključujući i serološke metode, kao i one osobe koje se prvi put u danu ili dva dana pre toga javljaju u kovid ambulantu i koje su definisane kao osobe s mogućom kovid infekcijom”, kazao je dr Stojković.

Kako je naglasio, pravi broj novozaraženih potvrdjenih PCR metodom ni u jednoj informaciji nismo uspeli da pronadjemo.

“I zaista, povremeno izgleda kao da je taj broj nasumično naveden, bez uporišta u stvarnom stanju”, kazao je Stojković.

Kako je rekao, vremenski period u zaostatku izdavanja rezultata je bio vrlo veliki.

“Mi smo na sudskoj medicini čekali i po 10 dana na rezultate testa, pošto mi čekamo tela koja će doći na obdukciju, jer se obdukcije kovid pozitivnih pacijenata u Srbiji, na žalost, ne rade”, rekao je Stojković.
Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tapevčević rekla je u utorak da broj testiranih uzoraka ne podrazumeva samo osobe kojima je uzet bris prethodnog dana, već i ranijih, ali da taj period nije duži od tri dana.

“Treba da nam se kaže koliko je prethodnog dana, od ne znam, 856 ljudi koji su došli u kovid ambulantu zbog sumnje na koronu, koliki je procenat od tog broja pozitivnih. Jedino taj broj govori o zahuktavanju epidemije. Tokom 10 dana u Šapcu, pošto sam te podatke video, bilo je, od svih testiranih, preko 70 odsto pozitivnih na koronu”, izjavio je profesor.

Napominje da ne zna da li je Šabac reprezentativni uzorak za celu Srbiju, ali da bi se to znalo, trebalo bi znati iste podatke za druge gradove.

Na pitanje kako je moguća tolika razlika, da na nivou republike od 9.000 testiranih uzoraka, svega 400 bude novoobolelih, a u Šapcu više od 70 odsto testiranih uzoraka, Stojković kaže da su dva načina za to: “Jedan način je da su naduvane brojke testiranih, a drugi je da se smanji broj pozitivnih. Koje je od ova dva objašnjenja tačno, ja ne znam”.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести