PočetnaVestiProtesti posle izbora u Belorusiji: Šok bombe, suzavac i više stotina povredjenih

Protesti posle izbora u Belorusiji: Šok bombe, suzavac i više stotina povredjenih

Beloruska policija brutalno je noćas rasterala demonstrante koji su izašli na ulice da iskažu nezadovoljstvo dugogodišnjom autoritarnom vladavinom predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Lukašenko je, prema prvim procenama rezultata predsedbučkih izbora, osvojio još jedan mandat, javile su agencije.

Više stotina ljudi je privedeno, saopštile su organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Policija je saopštila da je “upotrebila specijalnu opremu” za rasterivanje demonstranata, kao i da je sprovodila hapšenja, ne navodeći koliko je gradjana privedeno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je situacija “pod kontrolom”.

Više medija je prenelo snimke povredjenih demonstranata, a u nekim izveštajima se navodi da je policija upotrebila gumene metke.

Kako se navodi, policija je tukla demonstrante pendrecima i koristila šok-bombe i suzavac.

Sukobi beloruske policije i demonstranata izbili su u Minsku i Brestu.

Na izborima se Lukašenko borio za šesti mandat uprkos sve većem nezadovoljstvu gradjana i zbog negiranja opasnosti epidemije korona virusa.

Tri novinara nezavisne ruske televizijske stanice Dožd uhapšena su ranije, pošto su intervjuisali ličnost iz opozicije. Očekuje se da oni budu deportovani u Rusiju.

Policija je u Minsku celog dana bila prisutna u velikom broju, a uveče je postavila kontrolne punktove oko grada, kako bi sprečila ulazak demonstranata iz drugih gradova.

Lukašenko je obećao da će ugušiti svaki protest.

Tenzije su sve više rasle prethodnih nedelja, a polarizovana izborna kampanja dovela je do najmasovnijih protesta u zemlji u više godina.

Lukašenko (65), predsednik od 1994, imao je četiri protivkandidata na izborima, a glavni protivnik mu je postala Svetlana Tihanovskaja, žena popularnog blogera koji je u zatvoru, pošto vlast nije odobrila kandidature dvojice njegovih glavnih rivala, Valerija Cepkala i Viktora Babarika.

Babariko je uhapšen, a Cepkalo je pobegao u Rusiju posle upozorenja da će biti uhapšen i da će mu deca biti oduzeta.

Tihanovskaja se tokom vikenda našla pod velikim pritiskom pošto je uhapšeno osam članova njenog izbornog štaba, a jedna od njenih glavnih saradnica, Cepkalova žena, juče je pobegla iz zemlje.

Iako se preliminarni rezultati izbora ne očekuju pre ponedeljka, državna izborna komisija je pre zatvaranja birališta objavila da je Lukašenko osvojio 82 odsto glasova u bolnicama i rehabilitacionim centrima u pet od šest regiona.

Tihanovskaja je sinoć rekla da je većina gradjana uz nju i odbacila rezultate na osnovu izlaznih anketa, prema kojima je osvojila 6,8 odsto glasova, a Lukašenko 79,7 odsto.

Belorusija ima dugu istoriju obračuna s kritičarima vlasti. Posle izbora 2010. godine, policija je tukla demonstrante, a šest Lukašenkovih rivala je uhapšeno, od kojih su tri godinama ostala u zatvoru.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,126FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести