PočetnaVestiSSP Kragujevac: SVI (SU) VUČIĆEVI GLASOVI

SSP Kragujevac: SVI (SU) VUČIĆEVI GLASOVI

Maske su pale, sve je jasno i krajnje je jednostavno za razumeti. Građani koji su izašli na izbore 21. juna, svoj glas su, ne svojom voljom, dali Srpskoj naprednoj stranci, oličenoj u jednom čoveku- Aleksandru Vučiću.

Mehanizam obmane građana bio je sledeći: jedan broj Kragujevčana koji ne osećaju simpatije prema Aleksandru Vučiću ili njegovoj stranci smatrao su da bojkot izbora nije dovoljno dobro rešenje i da je odgovor na katastrofalnu situaciju u gradu aktivizam. U ponudi su imali nekoliko lokalnih pokreta i stranka, čiji su se programi izgrađeni na kritici centralističke prestoničke politike, a zasnivali su svoje ideje isključivo na lokalnim temama, ali bez nekih zapaženijih ideja. Kampanja lokalne “opozicije” Srpskoj naprednoj stranci, po najviše je promovisala svoj opozicioni program aktivnostima na terenu poput farbanja klupica, prepravljanja dečijih igrališta i sličnih aktivnosti.

Sada je ono što smo u toku kampanje govorili svima jasno. Svi koji su verovali da su glasanjem za lokalne političke opcije glasali za neku drugu stranku, prevareni su. Oni su zapravo glasali za Srpsku naprednu stranku, iako im to nije bila namera. U prilog tome svedoči današnji saziv nove gradske većine, u kojoj učestvuju gotovo sve stranke koje su ušle u gradski parlament, odnosno sve one koje su prešle cenzus.

Mi iz Stranke slobode i pravde u okviru bojkot kampanje, trudili smo se da dođemo do što više građana Kragujevca, kako bismo im objasnili da prava opozicija na ovim izborima ne učestvuje. Tekst koji je naš odbor devetnaestog juna objavio na svojoj Fejsbuk strani, pod nazivom „Svi Vučićevi ljudi“ ispostavio se vizionarskim. Tada smo govorili o tome da će se u nedelju 21. juna održati unutarstranački izbori u SNS-u, što se pokazalo kao tačno. Tada smo rekli i pokazali zašto mislimo da na izborima učestvuje šest lista koji su diretni ili indirektni kadnidati Aleksandra Vučiča. Bilo je krajnje jednostavno primetiti da ni jedna od tih lista u kampanji ne govori kritički o lokalnim naprednjacima ni u kakvom kontestu, već da se kampanja vodi tako što se optužuje sistem ili se promovišu planovi za rešavanjenje problema Kragujevčana za koje su potrebni ogromni novci koji ovaj grad nema.

Činjenica da su pregovori o formiranju vlasti trajali kraće od jednog dana, svakog razumnog čoveka dovodi u sumnju da su zapravo svi ti dogovori već sklopljeni daleko pre početka izbora, da su izbori postojali samo da bi se videlo ko će i u koliko procentu učestvovati u podeli vlasti.

Stranka slobode i pravde, Kragujevac ove lokalne izbore doživljava kao katarzu svesti političke javnosti Kragujevca, gde će se jednom za svagda staviti tačka na to ko je suštinska, a ko lažna opozicija. Predsednik Srbije je najavio nove parlamentarne izbore za nešto manje od godinu i po dana, što je više nego očigledan dokaz da je bojkot uspeo, i da se igranje uloga laznog političkog predstavljanja završava vrlo brzo. Ono što je izvesno očekivati je da upravo na tim prevremenim parlamentarnim i redovnim predsedničkim izborima, sve ove kvazi stranke pokreti i grupe građana biti deo izborne mašine Srpske napredne stranke.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,126FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести