PočetnaVestiUSTAJE DIJASPORA - Danas širom sveta protesti protiv Vucica

USTAJE DIJASPORA – Danas širom sveta protesti protiv Vucica

Građani Republike Srbije koji žive u dijaspori i prijatelji širom sveta danas (18 časova po našem vremenu) će se ujediniti u globalni protest za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji, navedeno je na grupi “Democracy 4 Serbia”. Organizatori navode da je sve krenulo spontano, imajući u vidu da je želja za protestima velika i da je dosta gradova pokrenulo svoje proteste.

Protest u Bostonu, FOTO: Privatna arhivaProtest u Bostonu, FOTO: Privatna arhiva

– Povezali smo se međusobno putem društvenih mreža i dogovorili da nastupimo zajednički. Istog dana i u istom satu će biti organizovani protesti u svim gradovima sa istom porukom. Tako na primer u Londonu je po lokalnom vremenu u 17h, u Berlinu u 18, a u Njujorku u 12h – kažu za Danas iz ove grupe.

Srbi širom sveta 8. AVGUSTA protestuju protiv Vučića

Prema rečima naših predstavnika iz dijaspore, oni podržavaju procese i inicijative koji su već započeti u Srbiji protiv aktuelnog režima, šalju podršku i žele demokratiju u Srbiji.

Kako se navodi, protestovaće se zbog aktuelne situacije u Srbiji jer su dovedeni u pitanje legitimitet i zakonitost režima Aleksandra Vučića, kao neodgovorno rukovođenje situacijom izazvanom pandemijom korona virusa.

Protest širom sveta FOTO: PrintscreenProtest širom sveta FOTO: Printscreen

Takođe podržavaju nezavisnu lekarsku inicijativu “Ujedinjeni protiv kovida”.

Protestovaće se i zbog stalne zloupotrebe vlasti, policijske brutalnosti i upotrebe paralegalnih formacija, upotrebe suzavaca tokom pandemije, za oslobađanje političkih zatvorenika, zbog negiranja slobode govora i validnosti izbora održanih 21. juna 2020. godine, naveli su u pozivu za protest državljanima Srbije u dijaspori.

Protest u Parizu, FOTO: Privatna arhivaProtest u Parizu, FOTO: Privatna arhiva

Protesti za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji održaće se u Amsterdamu, Briselu, Berlinu, Bostonu, Cirihu, Hamburgu, Helsinkiju, Londonu, Njujorku, Oslu, Parizu, Pragu i Vankuveru.

Podsetimo, grupa srpskih studenata i doktoranata, koji se školuju u Parizu, protestovali su 9. jula ispred rezidencije srpskog ambasadora neposredno pre posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Na transparentima je pisalo “Ti si kovid Srbije” i “Ćale, ovo je za tebe”.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,126FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести