PočetnaVestiЗашто ДВЕРИ?! Отворено писмо Бранимира Лапчевића, професора математике из Блацa

Зашто ДВЕРИ?! Отворено писмо Бранимира Лапчевића, професора математике из Блацa

Отворено писмо Бранимира Лапчевића, професора математике из Блаца
Зашто ДВЕРИ:

Увек актуелно питање положаја породице провлачи се код нас већ стотинама година. Још 1906. године професор Чедомир Марјановић је писао: “По западним обрасцима уредили смо државу, војску, судове, школе… Све је то било лепо и красно, све је то било за нас новина, новина нам се свидела. Али кад смо дошли до породице, ту смо се сударили – са тим ми не можемо да се сложимо … породица на западу постављена је на нездравој основи, …. а породица у нас то је све. ” Здрава породица је темељ свеопштег препорода наше државе, јер из таквих породица створиће се и друштво које ће духовно, морално и економски напредовати.
Не желимо да будемо робови у својој земљи, да своја богатства дајемо странцима. Желимо да српски домаћини у селима могу нормално да живе од свог рада, да буду поносни, а не понижени. Домаћа производња мора бити стуб економског развоја и домаће фирме морају бити помогнуте од стране државе. Не занимају нас економски интереси мултинационалних компанија које није брига за природне лепоте наше земље, већ само за пуњење својих џепова остављајући пустош за собом и еколошку катастрофу.

Сведоци смо да је у тренутном систему главна препорука за запослење партијска књижица. Многи млади и образовани људи су приморани да напусте земљу, јер држава не цени њихове квалитете. Такође, гуши се слобода мишљења и ствара атмосфера јавног линча за све оне који подигну глас против овог система. Наши преци су слободу постављали као врховни циљ, јер без слободе човек није достојан свога звања. Знање, људски и професионални квалитети морају бити једино мерило приликом запослења, а не партијска књижица.
Женама треба омогућити једнаке услове за рад као и мушкарцима, мајке морају бити награђене и заштићене, не смемо дозволити да се осећају као робиње система које од њих захтева прекомерно жртвовање ако желе да раде и имају породицу.

Економски и војно јака Србија биће гарант безбедности сваког њеног грађанина, омогућавајући несметани развој сваког њеног појединца.

Изборни систем мора омогућити директну везу између представника власти и грађана наше земље, јер се представници власти не смеју крити иза политичких партија већ за свој рад морају директно да одговарају грађанима који су за њих гласали. Судство мора бити независно, најбитније позиције у земљи морају водити најспособнији и најчеститији људи.
Како би рекао владика Николај: „Сви у жељену грађевину морате да уложите једну добру циглу”, а иза наших часних и искрених намера помоћи ће и Господ Бог.

Fotografija: Privatna arhiva

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести