NaslovnaVestiViola fon Kramon traži suđenje zbog robova u Linglongu i trgovine ljudima

Viola fon Kramon traži suđenje zbog robova u Linglongu i trgovine ljudima

Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih, Viola fon Kramon, rekla je za dnevni list „Nova“ da je neophodan sudski epilog zbog svega što je viđeno u kineskoj kompaniji Linglong, uz napomenu da su evroposlanici bili zgroženi događajima u Zrenjaninu. Nakon usvajanja rezolucije o Srbiji u EP, ona je pozvala šefa srpske države, Aleksandra Vučića, da smiri tenzije u Srbiji i da pozove na otvoreni dijalog sve političke partije.

Rezolucija o Srbiji usvojena je u Evropskom parlamentu sa 586 glasova ZA, 53 protiv, i 44 uzdržanih.

Kako je ranije objavio portal Nova.rs, zajednički predlog Rezolucije u EP potpisali su poslaničke grupe Renew Europe (“Obnoviti Evropu/liberali), Zeleni, poslanička grupa S&D (socijaldemokrate), predstavnici Levica. Za razliku od prethodnih slučajeva, iza dokumenta su ovog puta stali i predstavnici Evropske narodne partije (EPP) koja je u prošlosti gajila bliske odnose sa Srpskom naprednom strankom, koja je ujedno i njihov pridruženi član.

Foto: Printscreen

Viola fon Kramon ističe da je svrha ove rezolucije da skrene pažnju srpskoj vlasti kako je potreban sudski epilog slučaja „Linglong“.

Viola fon Kramon
Viola fon Kramon Foto: Mathieu CUGNOT/Evropski parlament

„Ovo bi trebalo da podseti srpsku vlast da je priči o Linglongu potreban sudski epilog, jer je težina slučaja ukazivala i na prinudni rad i na trgovinu ljudima. Ovim smo se uverili sve da su i Linglong i ekološki protesti na našem radaru i da Evropska komisija mora da uzme sve ovo u obzir pri izradi svog izveštaja o napretku Srbije i tokom redovnog dijaloga sa vlastima u Beogradu“, navodi ona.

Viola fon Kramon kazala je da su svi bili zgroženi scenama viđenim u krugu fabrike Linglong u Zrenjaninu, ali i prizorima iz Šapca, gde su huligani napadali demonstrante.

„Situacija je, nažalost, veoma polarizovana i glavnu odgovornost za to snosi vladajuća stranka i njeni tabloidi. Pozivam predsednika Vučića da smiri tenzije i pozove na inkluzivan, otvoren, opštenacionalni dijalog političkih partija, aktivista, intelektualaca i svih onih koji žele da razmišljaju o putu kojim Srbija treba da ide u narednoj deceniji. To je preko potrebno, jer ne postoji čarobni štapić iz Brisela ili sa nekog drugog mesta koji to može da popravi“, podvlači sagovornica našeg dnevnog lista.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
52PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site