NaslovnaVesti"Vlast odgovorna za zastoj evrointegrancija, govor mržnje i potast nasilja"

„Vlast odgovorna za zastoj evrointegrancija, govor mržnje i potast nasilja“

Grupa nevladinih organizacija i medija izrazila je nezadovoljstvo „izostankom reformi“, koje je, kako su naveli, Vlada Srbije prihvatila da sprovede u procesu pristupanja EU, kao i „pogoršanjem poštovanja demokratskih principa i vladavine prava“ u zemlji.

Navodeći da EU ove godine nije otvorila niti jedno pregovaračko poglavlje sa Srbijom, NVO su ocenile da je takva odluka „prevashodno posledica realnog pogoršanja stanja vladavine prava, kao i manjka političke volje Vlade Srbije da učini ozbiljne napore da sprovede neophodne reforme, obezbedi nezavisnost pravosuđa, suzbije korupciju, omogući ispoljavanje političkog i svakog drugog mišljenja, obezbedi uslove za slobodu medija, kao i nezavisnost regulatornih i nezavisnih tela od političkog pritiska“. 

„Ovakvo stanje je neprihvatljivo imajući u vidu sve resurse kojima raspolaže vlada, njenu deklarativnu posvećenost članstvu u EU, kao i tehničku i finansijsku podršku EU“, ocenili su u saopštenju i pozvali vladu da „izvuče pouke“ iz odluke Saveta EU da ove godine ne otvara pregovaračka poglavlja sa Srbijom.

Upozorili su na „prisustvo govora mržnje i porast nasilja nad pojedincima, novinarima, medijima, političkim neistomišljenicima i organizacijama civilnog društva koji na osnovu prava koja im garantuju Ustav i zakoni Srbije, iznose kritička viđenja rada i rezultata državnih institucija i organa“ i ocenili da najveću odgovornost za takvo stanje snose Vlada Srbije i „politički lideri vladajuće koalicije“.

„Zloupotreba skupštinske govornice za iznošenje optužbi protiv pojedinaca, medija i organizacija koji nisu prisutni u skupštinskoj sali, niti imaju mogućnost da zaštite svoja prava pred sudom zbog poslaničkog imuniteta, predstavljaju opasnost za njihovu bezbednost. Bez javne osude i adekvatnog sankcionisanja govora mržnje neće biti moguće uspostaviti elementarne uslove za otpočinjanje iskrenog dijaloga sa neistomišljenicima“, stoji u saopštenju.

Potpisnici su naveli da su „otvoreni za iskren dijalog“, ali i upozorili da „neće prihvatiti da učestvuju u kreiranju privida dijaloga i obezbeđivanju legitimiteta simuliranim reformama“. 

„U narednih godinu dana pažljivo ćemo pratiti i redovno izveštavati javnost o rezultatima, prevashodno u oblasti vladavine prava i funkcionalnosti demokratskih institucija, na osnovu čega ćemo u cilju očuvanja vlastitog integriteta, razmatrati svrsishodnost saradnje sa državnim organima i organizacijama“, piše u zajedničkom saopštenju. 

Saopštenje su potpisali Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Građanske inicijative, Centar za evropske politike, „GLAS“ Bosilegrad, A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, A1 Novi Pazar, AS – Centar za osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om, Asocijacija DUGA Šabac, ASTRA. 

Među potpisnicima su i Beogradska otvorena škola, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski fond za političku izuzetnost, agencija Beta, BIRODI, Centar modernih veština, Centar savremene politike, Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije, Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK, Centar za monitoring i aktivizam – CEMA, Centar za praktičnu politiku, prenosi NUNS

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести