Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Nemanja Stamenković (19) koji je audijem usmrtio Andreja Prekljušaja (12) i Dejana Ilića (48) po našem zakonu neće ići u zatvor za ubistvo, već za saobraćajno delo sa smrtnim ishodom.

Ova tragedija u Nišu kojoj je život izgubilo dvoje se dakle, kako smo naveli, kvalifikuje kao saobraćajno delo, a ne krivično.

“Sve zavisi od okolnosti pod kojima je došlo do ove tragedije. On će ići u zatvor za ubistvo, odnosno, za saobraćajno delo sa smrtnim ishodom. Za to je zaprećena kazna od 2 do 12 godina. Opet kažem sve zavisi od brzine i od toga da li je imao alkohola u krvi ili nije. U ovakvim slučajevima u zatvor bi išao za ubistvo jedino da je namerno zgazio te ljude”, rekao nam je Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta.

Da li će i koliko godina zatvora dobiti Nemanja Stamenković (19) iz Beograda, koji je, kako se sumnja, pre nekoliko dana izazvao tešku saobraćajnu nesreću u Bulevaru Medijana u Nišu i usmrtio dvanaestogodišnjeg Andreja P. i četrdesetosmogodišnjeg Dejana Ilića, pitanje je koje se nametnulo odmah nakon što je niška policija otkrila vozača “BMW” koji je pregazio ovo dvoje ljudi. Maksimalna zatvorska kazna za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, za šta se vozač audija sumnjiči, jeste do osam godina. Ipak, uzimajući u obzir nedavni slučaj, kada je vozač “BMW” “dobio” četiri godine zatvora, iako je u teškom pijanstvu sa 1,36 promila alkohola u krvi, vozeći prebrzo, izazvao nesreću u kojoj je poginulo četvoro mladih ljudi, nameće se pitanje da li bi kaznena politika za bahate vozače trebalo da bude drastičnija kao i da li će pravda u ovom slučaju uopšte biti zadovoljena.

Stamenković je kobne noći divljao na niškim ulicama, i prema rečima očevidaca, hvalio se kako vozi “beogradski auto”, odnosno “audi a6 kvatro”, koji košta oko 60.000 evra. Prema navodima očevidaca, “audi” se kretao velikom brzinom niškim Bulevarom Medijana, kada je, najverovatnije usled neprilagođene brzine, izgubio kontrolu nad vozilom i sleteo sa puta na stazu namenjenu za bicikliste i pešake.

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ mn

“Najpre je udario pešaka maloletnog Andreja P. (12) koji je od zadobijenih povreda stradao na licu mesta, a potom je udario i pešaka Dejana Ilića (48) iz Niša kome je naneo povrede od kojih je preminuo tokom noći u KC Niš”, naveli su ranije iz MUP-a. Kako su dodali, Stamenković nije bio sam u audiju i osim njega, na mestu suvozača bio je D. O. iz Niša (51), a na zadnjem sedištu dvoje maloletnih lica. Stamenković i njegovi saputnici prošli su nepovređeni.

Iz MUP-a su naveli i da vozač nije bio pod dejstvom alkohola, a nezvanična saznanja ukazuju da Stamenković nema krivični dosije, a imao je regularnu, a ne probnu dozvolu.

Sve ovo mogle bi biti olakšavajuće okolnosti za vozača audija na sudu, a upravo zbog toga biće zanimljivo koliko će i koji kaznu dobiti.