NaslovnaVestiVučić očekuje pritisak SAD ne samo u vezi sa Kosovom, nego i...

Vučić očekuje pritisak SAD ne samo u vezi sa Kosovom, nego i Republikom Srpskom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da će nova američka administracija imati drugačiji stav prema Srbiji i pitanju Kosova u odnosu na ono što je u utorak izneto u Predstavničkom domu Kongresa.

„Naše je da vodimo svoju politiku i da dobro razumemo da ćemo se suočavati sa još snažnijim pritiscima… Nikada nisam ni krio da ćemo biti u teškoj poziciji“, rekao je on.

„Ono što mi smeta je da se mnogi ovde raduju tome, misleći da je to upereno protiv mene. A nije, to je upereno protiv svakoga ko bi brinuo o Srbiji“, rekao je Vučić novinarima u Palati Srbije.

Govoreći o zahtevima da novi američki predsednik Džozef Bajden privoli Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, Vučić je dodao da očekuje pritiske ne samo u vezi s Kosovom, nego i u vezi s Republikom Srpskom.

„Ali nije to ni ranije bilo drugačije. Sada će biti još teže. Pa šta sad? Borićemo se. Borićemo se istinom. Neću ni jednu lošu reč da kažem ni o Olbrajt, ni o Engelu ni o Serveru. Neka oni o meni govore loše, ja o njima neću. Jer je moja obaveza da čuvam zemlju“, rekao je on.

Vučić je rekao da su „priče o nedostatku demokratije“ u Srbiji „samo političko sredstvo da se sprovode razni pritisci na njega“.

„I kada bih potpisao dokument o priznanju Kosova, dobio bih Nobelovu nagradu za mir. Postao bi najveći demokrata, ne samo u ovom delu Evrope, nego u celom svetu“, rekao je on.

On je rekao da su ti pritisci upereni zapravo protiv Srbije, jer postoje oni koji „žele da ona bude slaba i razorena“, kao pre 10 ili 12 godina, kada je njena jedina funkcija bila da se „tri puta u dva dana izvinjava svima, a da nijednu fabriku nema“.

„Srbija mnogima odgovora samo kada je slaba. Mi želimo da budemo partneri sa svim susedima. Ali ne možemo da budemo slabi samo da bi oni bili srećni. Ne želimo da dozvolimo situaciju u kojoj ne smemo da govorimo o svojim žrtvama, uvek poštujući i njihove žrtve. I ne možemo da prihvatimo da nam menjaju istoriju i da nas ubeđuju da su Srbi bili okupatori Crne Gore 1918. godine, jer nisu i nećete nas u to ubediti. I da su Srbi bili najveći zlikovci u Drugom svetskom ratu a da Jasenovac nije postojao“, rekao je Vučić.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести