Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u emisiji „Prva tema“ na TV Prva da do aprila 2022, kada će biti održani predsednički i parlamentarni izbori, Srbija neće priznati Kosovo, a posle toga narod je taj koji odlučuje.

“Mi imamo mnogo važnih pitanja. Ali, do aprila 2022. godine, kada su izbori i za predsednika i za parlament, to se neće dogoditi, a posle toga je narod taj koji odlučuje”, naveo je predsednik Srbije.

Govoreći o Dejtonskom sporazumu i BiH, on je rekao da se o uređenju države pitaju tri konstitutivna narodna i dva entiteta.

“O tome će odlučivati tri konstitutivna naroda. Mora da postoji konsenzus. Priče o funkcionalnoj državi su priče o smanjenju ovlašćenja Republike Srpske. Suštinski je da se Republici Srpskoj oduzmu značajna ovlašćenja”, rekao je Vučić.

Profesor Ivo Visković smatra da je potrebna promena Dejtonskog sporazuma, jer BIH ne funkcioniše kao država, a slično mišljenje ima i direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević.

Visković je naveo da priznanje Kosova zavisi od više okolnosti.

“Nikad u politici nemoj kazati ‘ne’”. rekao je on.

Vučić je rekao da je Srbija vojno neutralna te da misli da je to najbolja opcija. Upitan da li će Srbija ući u NATO on je rekao da neće.

“U pravu su i gospodin Visković i Antonijević kada kažu da postoje problemi u funkcionisanju Bosne i Hercegovine, ali kada postavit konkretno pitanje, nećete dobiti konkretan odgovor”, rekao je Vučić.

On je naveo da postoje pokušaji da se otmu nadležnosti Republici Srpskoj, da ona ostane bez funkcija i razloga za postojanje. Kako je naveo, njegovo pitanje za sve koji se time igraju na nivou sveta, a pitao je to i Angelu Merkel bar tri puta.

“Pitao sam je direktno – a šta to znači, znam da je to eufemizam za oduzimanje nadležnosti Republici Sprskoj”, rekao je on.

Vučić je rekao i da je jasno da se teži ukidanju Republike Srpske, a naveo je i da postoji plan SDA da u teritoriju grada Sarajeva uvedu i Pale i okolinu grada koja pripada Republici Srpskoj.

Vučić je izjavio da poštuje teritorijalni integritet BiH, te da se trudio i dao sve od sebe da ne odgovori na desetine uvreda, kleveta, od toga kako je snajperom gađao i ubijao u Sarajevu, ćutao i uvek pružao ruku, jer misli da BiH treba da budu najbolji.

“Sa druge strane, ja ne mislim da je pozicija Bošnjaka lagodna. Oni su na teritoriji BiH jedini koji su stradali više od Srba. Moramo da pokažemo pijetet prema žrtvama. Hteli smo da gradimo najbolje odnose, kroz razmenu, gradnju pruga, puteva… Tu primedbu da ne pominjem suverenitet iznosi Bakir Izetbegović. Nemam problem da govorim o njemu. Taj suverenitet je kad je reč o BiH podeljen na dva entiteta, kao i odnos centralne vlasti i dva entiteta. Nikakvih zlih namera nije bilo”, rekao je Vučić.

Ivo Visković je ponovio da se u Srbiji kod delova intelektualne elite iznosi stav da se Srbiji mora omogućiti kompenzacija za Kosovo kroz republiku Srpsku, što je opasno.

“Pogledajte samo sajt Nove srpske političke misli. Pojavljuju se ljudi. nisam rekao da je to vladajući stav, nego da unutar elite, koja ima uticaj na javno mnjenje, ta ideja postoji”, naveo je on.

Antonijević je naveo da su oni i Visković zbog potpisane izjave Igmanske inicijative napadani, a da nisu jedini.

Vučić je rekao da su navodi Viskovića tačni.