NaslovnaVestiVulin preti batinama: Najavio da će policija primeniti nasilje

Vulin preti batinama: Najavio da će policija primeniti nasilje

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, govoreći o protestima širom Srbije minulog vikenda zbog zakona o ekproprijaciji i referendumu, ali i čistom vazduhu i vodi, izneo je niz nelogičnosti mereći nekim nevidljivim tasom šta je brutalnost, a šta nije, ali ono najvažnije – najavio je i da će policija „primeniti nasilje“.

U poslednjem gostovanju ministra unutrašnjih poslova na Televiziji Hepi, gde je govorio o protestima i komentarisao kadrove koji su zabeleženi širom zemlje u subotu, izneo je niz nelogičnosti na osnovu kojih vidimo da ministar ili nije shvatio šta se događalo, iako je i sam bio na licu mesta, ili nije gledao iste video-snimke koje je Srbija imala prilike da vidi ili jednostavno ne želi da prihvati našu realnost.

Šabac sukob demonstranata Foto:Marko Zamurović

Vulinova shvatanja koja se kose sa realnošću, zdravim razumom i logikom nisu nikakva nova pojava u našoj javnosti, ali činjenica da je prvi čovek policije – one službe koja bi morala da štiti svakog građanina ove zemlje podjednako u skladu sa svojim ovlašćenjima – najavio da će policija primeniti nasilje, svakako da jesu novost u jednom modernom i demokratskom društvu kakva je Srbija (u definiciji).

Sabac protest
Protesti u Šapcu Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je nedugo nakon gostovanja na svom zvaničnom sajtu saopštenje koje se odnosi na pomenutu emisiju, ali ni u jednom od njih ne spominje se ova ministrova izjava, a reč „nasilje“ upotrebljava se samo u delu u kom Vulin kaže kako je jedino nasilje koje se u subotu moglo videti ono koje su sprovodili batinaši Nebojše Zelenovića.

Policajac baca devojku preko bankine Foto:Nova.rs

Dakle bager koji ide na okupljene građane, maskirani mladići sa štanglama kojim udaraju narod, momak sa čekićem čija je fotografija kako direktno alatom zamahuje na jednog muškarca, policajac koji goloruku ženu gura i prebacuje preko bankine – ništa od ovoga nije sporno ministru unutrašnjih poslova, već je po sistemu „okrivi drugog“ sve pripisao Zelenoviću i tu se sva priča završava. Bilo da su batinaši iz Šapca Zelenovićevi ili Vučićevi ljudi, logično je bilo očekivati da će biti procesuirani jer, podsetimo ministra, za razliku od primene nasilje, to je ono što služba na čijem je čelu zapravo radi.

Podsećamo ministra i da je ono što policija može eventualno, shodno svojim ovlašćenjima, primeniti jeste sila, dok nasilje označava njenu – zloupotrebu.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
52PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site