NaslovnaVestiVULIN U KURŠUMLIJI - Vađenje fleka zbog prodaje banja?!

VULIN U KURŠUMLIJI – Vađenje fleka zbog prodaje banja?!

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin danas je nenajavljeno posetio Kuršumliju. Iako je zvanično objavljeno da je razlog njegovog odlaska na jug Srbije „seča šuma“ blizu administrativne linije sa Kosovom, izvori otkrivaju da je Vulin u Kuršumliju svratio kako bi rešio probleme koji su ispali sa prodajom Kuršumlijske i Vranjske banje, koje su prodate još na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića.

Printscreen/NINPrintscreen/NIN

Vučić je inicijativu za prodaju ove dve banje, koje je očigledno video kao dobar plen za naprednjake, pokrenuo još dok je bio premijer, a dovršio je ove godine.

Prodaja Kuršumlijske i Vranjske banje, koje su bile u vlasništvu svih penzionera Srbije, okončana je iako je nadležni stručni pomoćnik direktora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) ukazivao na brojne nezakonitosti.

To isto je ukazivao i Savet za borbu protiv korupcije.

– Nakon javnog stava Saveta za borbu protiv korupcije da postoje nezakonitosti u slučaju prodaje „Žubora“ u Kuršumliskoj banji firmi AD Planinka, da je to protiv interesa i zdravlja naroda, hoće li ministar obići baš to mesto zločina na koje ukazujuju njihova komisija ili se time smatra poseta celoj opštini koja se može tako tretirati nakon vaših dugogodišnjih aktivnosti gospodo predsednici opštine i skupštine. I u koju svrhu je poseta: hapšenje počinitelja ili saniranje posledica – pita se u tekstu Kuršumlija bez cenzure.

Podsetimo, poslovna imperija AD Planinka u vlasništvu funkcionera SNS-a kupila je kompleks Žubor u Kuršumlijskoj banji, od ukupno 19.662 kvadratna metra objekata, 95.902 kvadrata okolnog zemljišta i bazen od 1.114 kvadrata prodati su za 1.415.836 evra.

Hotel Žubor, PrintscreenHotel Žubor, Printscreen

Tako je ispalo da je kvadratni metar objekata poput Hotela Žubor, nekadašnjeg centra za rehabilitaciju (16.220 kvadrata), vile „Milica“ (588) i restorana Prepolac (468), prodat za samo 72 evra. Vranjska banja – 8.426 kvadrata zemljišta i spornog objekta od 3.148 prodata je za 252.564 evra drugoj imperiji, Milenijum timu koji je brojnim poslovima povezan sa vlašću, pisao je NIN početkom ove godine.

Baš u vreme dok je, krajem leta 2019. trajao tender za kupovinu Kuršumlijske banje po ceni od 1,4 miliona evra, vlasnici Planinke su od države dobili podsticaj veći od 1,6 miliona evra za – Lukovsku banju.

Suvlasnici Planinke – preduzeća koje je ranije kupilo Prolom banju i Lukovsku banju i upravlja spomenikom prirode Đavolja varoš – su predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić i nekadašnji koordinator SNS-a za Toplički okrug i bivši poslanik Radovan Raičević.

Radoljub Vidić, PrintscreenRadoljub Vidić, Printscreen

Osim što je suvlasnik, Raičević je i generalni direktor, član Izvršnog odbora i zastupnik ogranka Planinke.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kao premijer tokom obilaska Topličkog okruga oktobra 2016. posetio Prolom i Kuršumlijsku banju. Tada su pored njega bili Raičević u ulozi predstavnika Planinke i Vidić kao predsednik opštine.

Vučić je tada najavio javno-privatno partnerstvo za kompleks Žubor, kroz koji ga je vodio Raičević, ali ne kao funkcioner SNS-a već kao suvlasnik kompanije koja je sada kupila tu banju. Vučić je u toku obilaska Žubora pred brojnim novinarima izjavio da je postignut dogovor da Vlada Srbije preuzme Kuršumlijsku banju od PIO fonda.

Očigledno da je nešto krenulo po zlu sa otkupom banja, pa je Vulin inkognito otišao u Krušumliju kako bi kao ministar policije pokušao da izvadi kestenje iz vatre.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести