NaslovnaVestiŽIVELA PLJAČKA SRBIJE! Šta je sve Vučić prisvojio od javne imovine

ŽIVELA PLJAČKA SRBIJE! Šta je sve Vučić prisvojio od javne imovine

Aleksandar Vučić, kako je to u javnosti više puta ukazivano, neprestano krši Zakon o sprečavanju korupcije, tačnije, deo koji se odnosi na poklone koje prima javni funkcioner ili član njegove porodice. Višestruko umanjujući vrednosti poklona koje neprestano prima u zemlji i inostranstvu, Vučić na pritivpravan način prisvaja javnu imovinu i obezbeđuje sebi dodatno lično bogaćenje.

Katalog poklona Aleksandru Vučiću (2012-2013); FOTO: Nemanja ŠarovićKatalog poklona Aleksandru Vučiću (2012-2013); FOTO: Nemanja Šarović

Zakonom o sprečavanju korupcije su, između ostalog, u glavi VI koja nosi naziv „Pokloni“, regulisani pokloni koje primi javni funkcioner ili član njegove porodice. U smislu čl. 57. Zakona, poklon je stvar, pravo ili usluga, data ili učinjena bez odgovarajuće naknade, odnosno korist ili pogodnost učinjena javnom funkcioneru ili članu porodice.

Javni funkcioner je svako izabrano, postavljeno ili imenovano lice u organu javne vlasti, osim lica koja su predstavnici privatnog kapitala u organu upravljanja privrednog društva koje je organ javne vlasti. Član porodice je supružnik ili vanbračni partner, roditelj ili usvojitelj, dete ili usvojenik javnog funkcionera.

Zakonom je u čl. 58. propisano da javni funkcioner i član porodice ne sme da primi poklon u vezi sa vršenjem javne funkcije, izuzev protokolarnog i prigodnog poklona.

Protokolarni poklon je poklon koji javni funkcioner ili član porodice prima od predstavnika strane države, međunarodne organizacije ili stranog fizičkog ili pravnog lica prilikom službene posete ili u drugim sličnim prilikama.

Prigodni poklon je poklon koji se prima u prilikama kada se tradicionalno razmenjuju pokloni.

Katalog poklona Aleksandru Vučiću (2012-2013); FOTO: Nemanja ŠarovićKatalog poklona Aleksandru Vučiću (2012-2013); FOTO: Nemanja Šarović

Članom 59. Zakona propisano je da takvi pokloni, prigodni i protokolarni, postaju javna svojina, u skladu sa zakonom koji uređuje javnu svojinu.

Izuzetno, protokolarni i prigodni pokloni se mogu zadržati. Naime, čl. 60. Zakona je propisano da izuzetno, javni funkcioner i član porodice imaju pravo da zadrže u svojinu protokolarni ili prigodni poklon čija vrednost ne prelazi 10% prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, ali tako da ukupna vrednost u svojinu zadržanih poklona ne pređe u kalendarskoj godini iznos jedne prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji. Poklon koji je zadržao u svojinu član porodice računa se javnom funkcioneru u ukupnu vrednost poklona koje je zadržao u svojini u kalendarskoj godini.

Vrednost poklona čini tržišna cena poklona na dan kada je ponuđen ili primljen.

Tržišna cena poklona je prosečna cena predmeta ili usluge koji su predmet poklona na tržištu, odnosno prosečna cena predmeta ili usluge slične vrste i vrednosti u slobodnoj prodaji na tržištu.

Imajući u vidu sve navedeno, iz tabele koju je našoj redakciji dostavio Nemanja Šarović, predsednik pokreta „Ljubav, vera, nada“, vidi se kako je Aleksandar Vučić u periodu 2012 – 2013. godine, višestruko umanjivao vrednost dobijenih poklona, kako bi ih mogao zadržati u ličnoj svojini. Prema dostavljenoj tabeli, vidi se da je Vučić, u navedenom periodu, prijavio ukupnu vrednost poklona od 19.700 dinara.

Nemanja Šarović; FOTO: PrintscreenNemanja Šarović; FOTO: Printscreen

Tako recimo, ispada da je Kiril Kravčenko, zamenik generalnog direktora ruske naftne kompanije „Gaspromnjeft“ i bivši direktor NIS-a, poklonio Vučiću ruski samovar za čaj u vrednosti od 1.000 dinara. Dakle, jedan tako moćan čovek poklanja Vučiću tričavu i bezvrednu stvar, koja na pijaci više košta od iznosa koji je prijavio Vučić.

Poznata šahistkinja, Alisa Marić, prijavio je Vučić, uručila mu je poklon u vidu šahovske table i figura u iznosu od 500 dinara. Smešno, zar ne?

Vučić je potvrdio i stereotip o Jevrejima kao škrticama, pa je tako prijavio da mu je izraelski ambasador, Josef Levi, poklonio flašu vina od 800 dinara. Može li iko poverovati da je prebogati šeik Muhamed bin Zajed, kojeg Vučić predstavlja kao velikog prijatelja, poklonio Vučiću sliku od 800 dinara?

Što se tiče neprijavljenih poklona, Šarović ukazuje na vrednu pušku kralja Milana Obrenovića, koju je Vučić dobio od predsednika Rusije, Vladimira Putina, 2019. godine. Tu su i dres francuske fudbalske reprezentacije i flaša vina, koje je dobio od francuskog premijera Manuela Valsa, 2014.

– Dobio sam nešto što mi je do sada, ne računajući nagrade, ordenje i odlikovanja koja sam dobio, najdraže – originalna puška Milana Obrenovića, koju je Rusija kupila ove godine na jednoj svetskoj aukciji i to je bila Putinova želja da meni pokloni – pohvalio se Vučić.

Kurir, 2014; FOTO: PrintscreenKurir, 2014; FOTO: Printscreen

Kaže da takav poklon nije očekivao, već pre neku knjigu, šah ili vino.

– Za pušku mu beskrajno hvala, ja nisam mogao da verujem. Da vidite kako je rad urađen, tačno se vidi da je urađena puška za Milana Obrenovića – naveo je Vučić, koji poklon nikad nije zvanično prijavio. Na taj način, predmet koji bi za svaku zemlju predstavljao nacionalno blago i bio izložen u nacionalnom muzeju, se našao u privatnoj svojini jednog čoveka.

On je rekao da je, osim puške, dobio i vino iz okoline Sočija, što je donekle, kaže, i očekivao jer je „opštepoznato“ da je ljubitelj vina.

Živela pljačka Srbije! A sad svi na svoja radna mesta, mora da se radi, bez prestanka i odmora!

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести