PočetnaSrbijaCESID - Izlaznost najmanja u poslednjih 6 godina

CESID – Izlaznost najmanja u poslednjih 6 godina

 Prema podacima posmatračke misije CRTA, do 15 časova izlaznost birača na parlamentarnim izborima bila je 30,8 odsto. CeSid je saopštio da je do 14 sati izašlo 27 odsto građana. Programski direktor CeSida Ivo Čolović rekao je na konferenciji za novinare da je to najniža izlaznost birača u poslednjih šest godina.

Saradnica CeSID-a Emilija Orestijević je kazala da je od 12 do 14 sati zabeleženo više nepravilnosti na glasačkim mestima.

– Nastavljeno je sa ubacivanjem listića u pogrešne glasačke kutije, listići za lokalne izbore se ubacuju u kutije za parlamentarne izbore i obratno – kazala je Orestijević i dodala da je na više glasačkih mesta zabeležena i povreda tajnosti glasanja.

– Na više mesta je primećeno da se glasački listići fotografišu ili se savijaju tako da se vidi za koga se glasalo – objasnila je ona.

Orestijević je kazala da članovi biračkih mesta u Kuli uzimaju pozive za glasanje od gradjana, pa ih u kesama dele nepoznatim osobama.

– Na nekoliko biračkih mesta gradjani nisu mogli da glasaju jer nisu bili upisani u birački spisak.

Naknadnom proverom u policiji, oni su prema svom prebivalištu trebali da glasaju na tim biračkim mestima, ali nisu bili upisani – objasnila je Orestijević.

Prema podacima Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID), koji širom Srbije ima 500 posmatrača, izlaznost do 11 časova bila je 13,7 odsto, saopštio je programski direktor Cesida Ivo Čolović.

On je dodao da je u poslednja dva sata uspostavljen trend od četiri odsto glasača na sat vremena.

Procenu izlaznosti Cesid radi u saradnji sa Ipsos strategic marketingom.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
34FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести