PočetnaVestiADVOKATI: Obaveza gradjanskog dela društva da reaguje

ADVOKATI: Obaveza gradjanskog dela društva da reaguje

U trenutku kada je pisan ovaj tekst oko 120 advokata imenom i prezimenom stalo je iza zahteva za raspuštanjem aktuelnog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 i uspostavljanjem transparentnog načina obrade informacija vezanih za obolele od virusa.

Ivan Ninić, jedan od potpisnika, ističe da je potpisivanje peticije najmanje što je mogao da učini kao znak solidarnosti sa zdravstvenim radnicima.

„Ako su zdravstveni radnici, svesno stavljajući profesionalnu egzistenciju na kocku, smogli hrabrosti da se potpišu i javno zatraže da država promeni pristup u borbi protiv virusa, onda ne može biti nikakvih izgovora za advokate koji u profesionalnom smislu ne zavise od države“, navodi Ninić.

On naglašava da je obaveza advokature, kao nezavisne profesije, da stane u zaštitu javnog interesa. I iako napominje da na spisku ima „uglednih i poštenih advokata“ Ninić izražava žaljenje što se više njegovih kolega nije potpisalo.

„Advokatura je poslednja profesija koja sebi sme da priušti da kalkuliše kada je u pitanju zaštita prava na slobodno izražavanje stava. Uostalom, ako sada ne izrazimo solidarnost sa onima kojima je to trenutno najpotrebnije, kako možemo da očekujemo da će neko da izrazi solidarnost prema nama, kada nama ona bude potrebna“, kaže Ninić.

Svoj potpis na proglas advokat Slobodan Ružić stavio je zbog toga što se, kako navodi, slaže sa svakom napisanom reči.

„Predstavnici Kriznog štaba i državni vrh su sludeli narod svojim postupanjem tokom epidemije. Najpre su istu olako shvatali. Potom su se uozbiljili, ali su i previše zategli sa restriktivnim merama. Odmah nakon toga su popustili sa svim merama, da bi se sada našli u ovom situaciji. Krizni štab je izgubio svaku težinu, kako moralnu, tako i profesionalnu“, navodi Slobodan Ružić.

Među imenima koji su potpisali proglas „Ujedinjeni protiv kovida“ našlo se i ono Ivana Jankovića, advokata u penziji i aktiviste koji se bori za ukidanje smrtne kazne. Kako naglašava, potpisao je peticiju kao vid podrške lekarima koji traže formiranje novog Kriznog štaba i transparentno vođenje evidencije o obolelima.

„Mnogo toga je od početka epidemije jako loše urađeno. Baza podataka nikada nije vođena na transparentan način, što je moglo da se zaključi od samog početka redovnih konferencija za medije gde su članovi štaba govorili da su upravo dobili podatke. Mi i dalje nemamo odgovor na dva ključna pitanja – ko rukovodi bazom podataka o obolelima i šta znači dodatak uz pojedine kategorije da su određene smrti potvrđene od strane Ministarstva zdravlja“, ističe Janković.

On napominje da ne zna da li će potpisivanje proglasa dovesti do željenih promena, ali i naglašava da su „ljudi osećali potrebu da javno kažu svoje mišljenje, kako bi ono ostalo zapisano“.

Potpisivanje proglasa kojim se pruža podrška medicinskim radnicima moralna je obaveza advokature, smatra advokat Jovica Todorović.

„Nažalost, nalazimo se u takvoj društvenoj situaciji da građani ne mogu više kroz institucije da izraze svoju volju. U takvim okolnostima, obaveza je građanskog dela društva da reaguje i ukaže na probleme. Lekari su dovedeni u poziciju gde su im osnovna radna prava ugrožena, a istovremeno im profesionalna etika ne dozvoljava da okrenu leđa ljudima koji od njih zavise. Naša moralna obaveza je da njih podržimo“, ističe Todorović.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести