Podaci na sajtu Air Visual pokazuju da je vazduh u Beogradu danas veoma zagađen i opasan za osobe sa hroničnim stanjima.

Foto: iqair.com

Mapa Beograda na sajtu World Air Quality Index pokazuje da je trenutno vazduh najzagađeniji u centralnim delovima grada.

Foto: World Air Quality Index

Na Vračaru je čak izmeren veoma visok nivo zagađenja.

Foto: Air Visual app

Prognoze na sajtu IQAir ukazuju da će tokom večernjih časova biti još gore, jer se očekuje dodatno pogoršanje kvaliteta vazduha.

Preporučuju osobama da nose maske, zatvaraju prozore, izbegavaju fizičke aktivnosti na otvorenom, i ako imaju koriste prečišćivač vazduha.

S obzirom da su mnogi građani trenutno oboleli od koronavirusa, kao i da je savet da se prostorije redovno provetravaju baš zbog toga, zagađenje dodatno otežava već tešku situaciju.

U aktuelnoj situaciji, kad svet trese koronavirus, to je posebno značajno jer je studija s Harvarda registrovala vezu između zagađenog vazduha i smrtnosti od korone. Međutim, ne samo da udisanjem lošeg vazduha postajete podložniji koroni i nekim drugim bolestima, već vam se i bez nje mogu razviti neki zabrinjavajući simptomi.

Nedavna studija sugeriše da nam spoljno zagađenje vazduha u proseku krade skoro tri godine života (2,9) – dvostruko više nego što su bile ranije procene da čini pušenje duvana.

Čestice manje od 2.5 mikrometara su sposobne da prođu nos i grlo, da prodru duboko u pluća, a čak mogu ući i u krvotok. Istraživanja pokazuju da zagađenje vazduha povećava rizik od mnogih bolesti poput hronične opstruktivne plućne bolesti, astme, srčanog oboljenja, karcinoma, dijabetesa i mnogih drugih.