PočetnaVestiBirodi: Sumnjivi izbori u REM-u

Birodi: Sumnjivi izbori u REM-u

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas da je nakon uvida u Statut i Poslovnik Regulatornog tela za elektronske medije (REM) jasno da su predsednica i zamenik predsednika REM-a izabrani po aktima koji nisu usklađeni sa Zakonom o elektronskim medijima, kako to nalaže član 115 tog zakona.

Olivera Zekić priznala Kosovo?!

U saopštenju se navodi da će BIRODI o toj, kako navode, protivpravnoj situaciji obavestiti medjunarodne institucije u oblasti medijske regulacije i izvestioce Evropskog parlamenta za Srbiju.

– U navedenom članu izričito piše ‘Savet Regulatora je dužan da uskladi Statut i ostala akta u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona’, što znači da su interna akta REM-a morala još 2014. godine biti uskladjeni sa tada usvojenim Zakonom o elektronskim medijima – piše BIRODI.

Zoran Gavrilović  iz Biroa za društvena istraživanjaZoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja

Ističe se da činjenica da usklađivanje nije uradjeno ni do danas, ne dovodi u pitanje samo legalnost izabranih predsednice i zamenika predsednika Saveta REM-a, već legalnost svih odluka koje je to telo donelo od 2014. godine.

– Pozivamo Skupštinu Srbije da u skladu sa svojom nadležnošću reaguje i vrati zakonitost u rad REM-a, a REM da svoje interne akte uskladi sa Zakonom o elektronskim medijima kako to nalaže član 115 i nakon toga pristupi novnom izboru predsednika Saveta REM-a i zamenika predsednika Saveta REM-a – dodaje se u saopštenju.

“Izbor Zekić je puč u REM-u, neću odustati”

Krajem decembra 2020, članica Saveta REM-a Olivera Zekić izabrana je za predsednicu tog tela, a Goran Petrović ponovo je izabran za zamenika predsednika.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
33FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести