PočetnaVestiČega se u svetu stide, u Srbiji se nagrađuje

Čega se u svetu stide, u Srbiji se nagrađuje

U svakoj normalnoj zemlji, kada ministra “provale” za plagijat, odmah sam podnese ostavku. Takav je slučaj i sa austrijskom ministarkom za rad, porodicu i mlade, Kristin Ašbaher, iz vladajuće stranke kancelara Sebastijana Kurca, koja je juče podnela ostavku, nakon navoda da je deo njenog studentskog rada plagiran.

Kristin Ašbaher, foto: Printscreen/YoutubeKristin Ašbaher, foto: Printscreen/Youtube

Kako javlja Frans Pres, ona je u subotu podnela ostavku, nakon navoda Stefana Vebera, blogera poznatog po otkrivanju plagijata, da njena magistarska teze iz 2006. godine sadrži „plagijarizam, netačne citate i nedostatak znanja nemačkog jezika“.

Kurc je na Tviteru napisao da je “poštovao” njenu odluku da podnese ostavku, nakon što je skandal stvorio pritisak na vladu koja se suočava sa kritikama zbog upravljanja drugim talasom Covid-19.   

I u Nemačkoj su dvoje konzervativaca, Karl-Teodor Gutenberg i Anet Šavan, 2011. i 2013. godine napustili ministarstva odbrane i obrazovanja zbog sličnih skandala. 

Kod nas je na žalost situacija potpuno drugačija.

Kada je profesor Raša Karapandža još 2014. godine dokazao da je doktorat Siniše Malog jedan od najgorih plagijata, sa gotovo 40% plagiranog sadržaja, Siniši Malom nije palo na pamet da podnese ostavku na tadašnju funkciju gradonačelnika Beograda, a Vučić ga je nagradio unapređenjem u ministra finansija.

Siniša Mali je pokazao da nema ni trunku čestitosti i 2019. godine, kada je ostao na funkciji i nakon što je, posle pet godina mrcvarenja stručne javnosti, Senat Univerziteta u Beogradu doneo odluku da poništi njegov doktorat.

Umesto da ga odmah smeni, Vučić ga je i tada podržao izjavama da Mali može biti ministar i sa osnovnom školom, grubo ignorišući činjenicu da nije problem što Mali više nema doktorat, već što ga je plagirao.   

Siniša Mali FOTO: ATA ImagesSiniša Mali FOTO: ATA Images

Što je najgore, nije Siniša Mali jedini koji je plagirao tokom svog obrazovanja i zadržao visoku funkciju. Nebojši Stefanoviću je prvo osporen doktorat, a zatim je utvrđeno i da je studirao na nepostojećem fakultetu, dok su osporeni i doktorati Aleksandra Šapića i Jorgovanke Tabaković.

Da ne spominjemo stotine “kupljenih” diploma SNS funkcionera širom Srbije.

Karapandža uhvatio Malog u još jednoj laži

Ovako neodgovornim ponašanjem država šalje opasnu poruku mladima da za uspeh u Srbiji nije bitno obrazovanje, već samo partijska pripadnost, da nije bitno poštenje, već samo partijska lojalnost.

Što bi rekao profesor Karapandža: “Time pokazujemo kao društvo kako se odnosimo prema znanju, da li ćemo ga ceniti ili ne, da li cenimo obrazovanje ili ne”.

Zbog takvog odnosa Vučićevog režima prema znanju i poštenju, Srbija je postala evropski rekorder po odlivu mladih, obrazovanih ljudi, koji bi u svim normalnim zemljama predstavljali okosnicu budućnosti, a kod nas očigledno predstavljaju višak i potencijalnu pretnju. 

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
33FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

1 KOMENTAR

  1. MOŽE BITI IBEZ GLAVE SAMO DA JE POSLUŠAN…DA VEŽE KONJA GDE MU GAZDA KAŽE…ŠTA ĆE MINISTRIMA ZNANJE KADA VUČIĆ O SVEMU ODUČUJE…TREBA SAMO DA DOBRO ČUJE JER PISANA NAREĐENJA OSTAVLJAU TRAG…TAKO DA SVI ONI VIŠE USMENI NEGO PISMENI…

Comments are closed.

Сличне вести