PočetnaVestiHIT U SKUPŠTINI! Palma pitao Malog: Šta je to bitkion? Čije su...

HIT U SKUPŠTINI! Palma pitao Malog: Šta je to bitkion? Čije su to pare?

BEOGRAD – Predsednik Jedinstvene Srbije Dragana Marković Palma želeo je da sazna nešto više o kriptovalutama, pa je iskoristio prisustvo ministra finansija Siniše Malog u Skupštini Srbije i pitao ga je, šta je to bitkoin, a Mali mu je detaljno objasnio kako se koriste kriptovalute kao sredstvo plaćanja.

– Želim da vas pitam nešto, ja za sebe mogu da kažem da ne znam ili da znam šta je bitkoin, čije su to pare? Ode se u banku i na ličnu kartu se podigne novac, bez da on ima neke knjige, bez da se plaća porez”, pitao je Marković.

Mali je Markoviću najpre objasnio da postoje tradicionalni i alternatvini izvori finansiranja.

“Ako vam treba kredit, vi odete i uzmete kredit u banci, imate novac na računu to je tradicionalni način. Onda imamo one koji su kreirali nešto novo, novu valutu, imovinu, novo sredstvo plaćanja. To su kriptovalute, a bitkoin je najpoznatiji”, rekao je Mali.

Objasnio je da se pojavila kritična masa koja je to prihvatila i krenula da pravi alternative tradicionalnim izvorima finansiranja.

Postoje, kaže Mali, i privatne i javne mreže, odnosno podela na one valute koje su pod kontrolom svih učesnika i onih koji su umreženu u jednu mrežu.

“Nije baš jednostavno objasniti, ali pripada onome na čije se ime i prezime vodi. Upravo zakon o digitalnoj imovini reguliše tu oblast na način na koji može da se trguje sa tim. Ne može da se koristi digitalna valuta ili imovina, a da niste registrovani i da se ne zna sa koliko kriptovaluta raspolažete”, rekao je on.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
33FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести