PočetnaVestiI dalje nema nove Vlade - Vučić svesno uništava institucije

I dalje nema nove Vlade – Vučić svesno uništava institucije

Više od mesec dana posle izbora, u Srbiji i dalje nije izabrana nova Vlada, niti je konstituisan novi saziv Narodne Skupštine. Političke komentatore dodatno buni činjenica što bar na površini, razlozi za odugovlačenje ne postoje. Koalicija “Aleksandar Vučić – Za našu decu” ima apsolutnu većinu, ali se sa izborom nove Vlade taktizira.

Dve nedelje posle Srbije glasala je Hrvatska. A 18 dana kasnije relativni pobednik Andrej Plenković i njegov HDZ, formirali su novu Vladu.

“U Hrvatskoj predsednik Zoran Milanović nije dužio sa konsultacijama, već čim je dobio službene rezultate odmah je dao mandat Andreju Plenkoviću koji mu je došao sa 76 potrbnih potpisa”, objašnjava Elvir Mešanović, novinar N1 iz Zagreba.

U isto vreme u Srbiji, iako je pobednik na izborima nije relativan, već apsolutan, jer SNS sa svojim partnerima ima dvotrećinsku većinu, čak i ubedljvije od toga – još nije ni konstituisana Narodna Skupština. Čeka se krajnji zakonski rok 3. avgust.

“Suštinski je važno da će do 3. biti verifikovani mandati i da ćemo krenuti dalje u izbor predsednika skupštine. I da onda u najkraćem mogućem roku, kako je to predsednik Vučić nagovestio, da krajem avgusta ili početkom septembra izaberemo novu Vladu Repubike Srbije i da ona radi u punom kapacitetu”, rekao je Vladimir Marinković iz Srpske napredne stranke.

Institucije koje imaju pun mandat neophodne su što pre, kaže politikolog Boban Stojanović. Prvo da rešavaju zdravstvenu, a onda i ekonomsku krizu koja je neminovna i u Srbiji i u svetu.

“Zašto čekamo je veliko pitanje na koje odgovor ima samo Aleksandar Vučić. Ovo je prvi put da nema nikakvih razloga da Vladu dobijemo samo dva dana pošto su objavljeni konačni rezultati. Jer onaj ko ima 188 mandata ima sve, može samo još nekoga da uzme. Ali, tu nema nikakvih pregovora jer taj nije u poziciji da bira”, kaže Stojanović.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
32FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести