PočetnaVestiLekari: Vučić manipuliše, iznosi neistine i vredja lekare

Lekari: Vučić manipuliše, iznosi neistine i vredja lekare

Foto: Printscreen/RTS

Svojim nastupom na javnom servisu RTS 2. jula predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom maniru ponovo pokušao da manipuliše informacijama, iznoseći niz neistina i poluistina, tvrde u Sindikatu lekara i farmaceuta, čiji je predsednik dr Rade Panić.

Iz ovog strukovnog udruženja stigao je demanti u kom su taksativno pobili Vučićeve izjave u kojima je prisvajao tuđe zasluge, pokušavao da negira činjenice iz Sandžaka, ali i lažno prikazao stanje u kompletnom zdravstvu.

“Fotografije na kojima su prikazani ventilatori su fotografije od 6. aprila, kada je predsednik lično dostavio ventilatore. Nijedna od prikazanih fotografija ne pokazuje ventilatore u fuknkciji, niti se na tim fotografijama može prebrojati 10 (deset) kliničkih ventilatora. Takođe, u dva navrata se izjavljuje “ovo su respiratori”, ali se isti ne vide na fotografijama koje se prikazuju. Reč je o veštoj manipulaciji širokim javnim mnjenjem koje je nedovoljno upućeno u tematiku”, navodi se u demantiju sindikata.

koronavirus u srbiji
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

U njemu se ističe da se pogrešno interpretira i tačan broj respiratora u pazarskoj bolnici, s obzirom da ih po Vučićevim tvrdnjama ima bar osamnaest, mada se oni na fotografijama nigde ne vide.

U prilog netačnosti ove informacije nažalost govori i veliki broj teško obolelih iz Pazara koji se, upravo zbog nedostatka respiratora, svakodnevno šalju u bolnice u Užicu i Kragujevcu.

Sindikat je demantovao i tvrdnju da je u Novi Pazar “stiglo 22 lekara, 22 lekara i zdravstvenog osoblja”, tvrdeći da je sasvim proverljivo da je u pazarsku bolnicu poslato “maksimum devet lekara, a da su ostalo medicinske sestre i tehničari”.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Vučić je u gostovanju na RTS takođe obavestio građane da je njegova Vlada “izgradila Dijagnostički centar koji smo zajedno sa našim prijateljem šeikom Muhamedom bin Zajedom za 5 miliona evra podigli u Novom Pazaru”, mada u Sindikatu tvrde da je “prema svim dostupnim podacima Dijagnostički centar u Novom Pazaru izgrađen i opremljen isključivo donacijom Ujedinjenih arapskih Emirata”.

Sa ništa manje skromnosti, predsednik je u intervjuu tvrdio i da je država nedavno baš uložila još 6 miliona evra u pazarsku bolnicu.

“Naravno, oni imaju i opštu bolnicu u kojoj smo sada renovirali i angio salu, uložili ogroman novac u tu angio salu, dakle negde oko 680 miliona to je više od 6 miliona eura samo da biste imali u vidu”, besno je poručio Vućić gledaocima, prećutkujući da od tih 6 miliona država ni on nisu dali ni dinara.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

“Reč je o donaciji Evropske unije, što je dostupno kao podatak i na sajtu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. U vezi sa tim, i bolnica u Novom Pazaru je takođe na spisku ustanova čije je opremanje i renoviranje finansirala EU”, poručuju iz Sindikata, ističući da je ova informacija proverljiva i dostupna svima, pa i predsedniku.

Ono što je dodatno podstaklo sindikalce da demantuju skoro čitav nastup predsednika su upravo neistine iznete oko plata medicinskog osoblja u Pazaru, ali i generalno u zdravstvu.

“10 miliona godišnje samo za plate dajemo zdravstvenim radnicima, tehničkom osoblju i administrativnim radnicima koji rade u zdravstvenom sektoru u Novom Pazaru, u DZ, OB i dijagnostičkom centru. 1344 osobe. 10miliona evra godišnje, neto”, rekao je Vučić, tvrdeći da u pazarskoj bolnici ima sasvim dovoljno zdravstvenih radnika, “pošto kažu ljudi da nema radnika. 1344 radnika od toga 252 lekara u Novom Pazaru koje plaća država Srbija”.

Iz Sindikata podsećaju predsednika da lekare ne plaća on, niti Vlada Srbije, već njeni građani.

Izvor: Nova S

 

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

1,129FansLike
0FollowersFollow
1FollowersFollow
33FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Najčitanije

Сличне вести